Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

PvdA: Zorguitgaven jaarlijks controleren

De PvdA wil dat de Algemene Rekenkamer de zorguitgaven jaarlijks controleert. Onderzoek van diezelfde rekenkamer benadrukt de noodzaak hiervan. Nu is het nog zo dat de kosten pas jaren later bekend worden, waardoor tegenvallers jarenlang onbekend blijven. Uiteindelijk draait de patiënt daarvoor op. Eerder vroeg PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen bij herhaling om duidelijkheid

Tweede Kamerlid Eeke van der Veen: "Ik maakte me al langer zorgen over stijgende zorguitgaven en wilde dat de minister zich zou inspannen om de uitgaven eerder boven tafel te krijgen. Terecht, blijkt nu. De minister kan haar bezuinigingen niet onderbouwen en het wordt ook niet duidelijk wat de bezuinigingen opleveren. Door de onduidelijkheid komt er pas vele jaren later zicht op kostenoverschrijdingen. Uiteindelijk legt het kabinet de rekening bij de mensen neer met een kleiner basispakket en een hogere eigen bijdrage".

De PvdA stoort zich al langer aan de onduidelijkheid. Daarom vroeg Eeke van der Veen om een onderzoek. Voor de PvdA bevestigen de uitkomsten hiervan de noodzaak van een goede en regelmatige informatievoorziening. Dat de minister de achterliggende oorzaak van tegenvallers niet wil onderzoeken en geen verantwoording wil afleggen over de daadwerkelijke uitgaven, vindt de PvdA onbegrijpelijk. Nu zie je elke keer te laat dat er meer geld nodig is, en de rekening komt uiteindelijk wel terecht bij de belastingbetaler. Dat wil de PvdA met deze jaarlijkse controles voorkomen.