Ingezonden persbericht


Persbericht
Gemeente Wageningen

Wageningen, 3 november 2011
Wageningen geselecteerd voor project energieneutrale woningen

De gemeente Wageningen behoort tot één van de zes gemeenten die steun krijgen bij het uitvoeren van een project voor energieneutrale woningrenovatie. Dit heeft zij afgelopen woensdag op het Klimaatcongres van staatsecretaris Atsma te horen gekregen. Voor dit project is maximaal ¤250.000 aan ondersteuning vaan het Rijk beschikbaar. De gemeente Wageningen gaat de komende twee jaar samen met een coalitie van woningeigenaren en markpartijen trachten een lokale vraag- en aanbodmarkt voor energieneutraal (ver)bouwen op gang te brengen. Deze coalitie krijgt daartoe ¤250.000 én steun van de landelijke partij SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting). Minimaal 20 woningeigenaren gaan in die twee jaar hun woning tot energieneutraal renoveren. Het subsidie geld wordt niet in de woningen zelf gestoken maar wordt besteed aan het proces, aan het opbouwen van lokale deskundigheid en netwerken en het wegwerken van alle barrières die woningeigenaren tegenkomen. Die barrières kunnen zijn: tegenstrijdige wensen vanuit de gemeente daar waar het monumenten betreft, problemen rond vergunningverlening, kennisachterstanden bij makelaars en bouwbedrijven en problemen met het verkrijgen van (groene) financiering.

Het gaat om het project 'Lokaal alle lichten op Groen voor Wageningers die willen dóen'. De gemeente is de afgelopen maanden voorzichtig begonnen met het werven van woningeigenaren. Voorzichtig omdat nog niet duidelijk was of het project op korte termijn door kon gaan. Dit resulteerde al in een groep van 20 geïnteresseerde woningeigenaren. Dit zijn mensen die bereid zijn flink in hun woning te investeren omdat zij overtuigd zijn van de noodzaak klimaatneutraal te worden en in de toekomst graag de vruchten plukken van een woning zonder energierekening. Nu het Wageningse plan uit 27 inzendingen als één van de beste naar voren is gekomen zal de gemeente de komende maanden de groep geïnteresseerde woningeigenaren proberen uit te breiden. Ook zal zij op zoek gaan naar lokale bedrijven die zich bij de coalitie willen aansluiten. De bedrijven waarmee tijdens het opstellen van het projectplan gesproken is, een selectie van makelaars, bouw- en installatiebedrijven, reageerden alva st enthousiast.

'Lokaal alle lichten op groen' wordt opgezet als een open en transparant programma. Er zal intensief worden samengewerkt met de subsidieverstrekker SEV, de andere 5 gemeenten die hetzelfde project gaan uitvoeren en gemeentes die dit in de toekomst willen gaan doen. Over twee jaar is Wageningen hopelijk (minimaal) 20 energieneutrale woningen rijker en staat woningeigenaren die dit voorbeeld willen volgen niets meer in de weg.


- einde persbericht -



Ingezonden persbericht