Ingezonden persbericht


oudemuziek
persbericht


3 november 2011

Crowned with laurels
Poëtische Ars Nova-muziek

Gekroond worden met een lauwerkrans was de hoogste lof die een kunstenaar ten deel kon vallen. Zo ook Landini, die met zijn illustere collega's Machaut en Ciconia de grensverleggende poëzie van zijn tijdgenoten op muziek zette. Liber brengt op zijn beurt een eerbetoon aan dit elegante humanistische repertoire uit de 14de eeuw.

In dit programma wordt de verklankte poëzie uit het veertiende-eeuwse Italië en Frankrijk verkend. Een periode waarin de poëzie de natuur steeds realistischer ging uitbeelden. Het Trecento in Italië en de Ars Nova in Frankrijk bieden honderden vocale werken op poëzie waarvan we de dichters niet altijd kennen. Guillaume de Machaut is echter een van de vroegste componisten aan wie we een grote hoeveelheid muziek en poëzie met zekerheid kunnen toeschrijven. Hij was zó'n allesbepalende figuur in de veertiende-eeuwse Franse muziek en poëzie dat zijn werk als representatief wordt beschouwd voor de hele Ars Nova-periode. Machauts ballades zijn het eerst waarneembare bewijs van een nieuwe trend in de Franse vocale muziek; zijn nieuwerwetse woordspelingen en woordschilderingen handelen vooral over de idealen van de hoofse liefde.

In veel bronnen zijn loftuitingen aan het adres van Landini en zijn Franse tijdgenoot Guillaume de Machaut teruggevonden - beiden waren behalve grote componisten ook grote dichters.

Genre: Middeleeuwen

Liber

Liber is al meer dan tien jaar een van de belangrijkste middeleeuwenensembles in de V.S. William Hudson, stichter en artistiek leider van de groep, is gegrepen door het herontdekken en uitvoeren van dit repertoire. Zijn uitvoerige research naar en zorgvuldige voorbereiding van de muziek uit de late Middeleeuwen zorgen voor een hernieuwde vitaliteit van dit repertoire. Voor hun aanpak heeft het ensemble al veel prijzen gekregen.

Andrew Rader, countertenor
Daniel Carberg, tenor
William Hudson, tenor
Matthew Leese, bariton

Concerten en kaartverkoop

wo 23 nov, 20.00 uur - Brussel (B), O.L.V. van Goede Bijstand do 24 nov, 20.15 uur - Muiden, Muiderslot
vr 25 nov, 20.00 uur - Utrecht, Vredenburg Leeuwenbergh (19.15 uur lezing door Joep Dohmen) za 26 nov, 19.30 uur - Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ (incl. lezing door Joep Dohmen) zo 27 nov, 14.30 uur - Limbricht, St. Salviuskerkje

Kaartverkoop en meer informatie op www.oudemuziek.nl.

Deze concertserie is de vijfde uit het Seizoen Oude Muziek van de Organisatie Oude Muziek. Oktober 2011 t/m juni 2012

20 concertseries, 2 Bachdagen, 116 concerten op 49 locaties in heel Nederland en Vlaanderen.




Ingezonden persbericht