KRO

KRO De Rekenkamer: Wat kost oud papier? Afl. 8

Uitzenddatum: 04/11/2011

Het enige programma dat telt

In aflevering 8 van KRO De Rekenkamer (4 november, 20.25 uur, Nederland 3) de vraag: wat kost oud papier? Rekenmeester Stefan Stasse ontdekt dat al dat oud papier een waarde vertegenwoordigt van 329 miljoen euro en vraagt zich af waarom we als brave burgers dan niet een vergoeding krijgen bij de papierbak. De meeste Nederlanders brengen braaf hun oud papier weg. Gemiddeld produceert elk Nederlands huishouden 395 kilo oud papier per jaar. In totaal is dat 2,9 miljard kilo. 2,6 miljard hiervan wordt gerecycled en Nederland mag zich dan ook wereldkampioen recyclen noemen. Maar heeft dit hele systeem van recycling nut? Brengt het geld op of kost het juist geld? De Rekenkamer zoekt het uit. Stasse verzamelt alle informatie die hij krijgt aangereikt van Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer.

Ajouad El Miloudi bezoekt een papierexporteur en ontdekt dat ons oud papier wel 7 keer heen en weer naar China gaat.

Sander de Kramer zoekt bij voetbalclub Excelsior uit hoe zij zichzelf jaren in stand hebben gehouden door het inzamelen van oud papier.

Sofie van den Enk maakt zich druk over 6,4 miljoen kilo telefoongidsen (en gouden gidsen) die jaarlijks ongevraagd verspreid worden en besluit een berg van die gidsen terug te bezorgen bij de producent daarvan.

KRO De Rekenkamer, vrijdag 4 november, 20.25 uur, Nederland 3