KRO

KRO's Goudmijn: Verhaal over een doodgezwegen moeder

Uitzenddatum: 04/11/2011

In november heeft KRO's Goudmijn extra aandacht voor bijzondere spirituele verhalen, tijdens KRO's Maand van de Spiritualiteit. Op vrijdag 4 november (19.20u, Ned. 2) begint KRO's Goudmijn met het verhaal over een doodgezwegen moeder. Aan de vooravond van een zware operatie die ze wellicht niet zal overleven vertelt Reini Elkerbout haar dochter Judith Uyterlinden het grote geheim waarom haar moeder haar moeder niet is. Judith ontdekt vervolgens door oude brieven en graafwerk in de familie, hoe haar oma is gestorven. Ook Reini hoort dan de waarheid over haar moeder voor het eerst. Het komt als een schok als ze ontdekt hoe haar moeder haar laatste dagen heeft doorgebracht en wat haar vader ertoe bewoog om te zwijgen als het graf.

Na jaren van verdriet en ongeluk droomt Cecilia Kuin over een fortuinlijk leven. Dromen die ze opschrijft in haar miljonairsschriftje. Hierin houdt ze nauwgezet bij wat ze met een bedrag van een miljoen gaat doen, mocht ze het ooit winnen. Dat het winnen van een miljoen ooit realiteit zou worden, had deze Zeeuwse nooit durven dromen...

`Witte Wolk is thuis' is het verhaal van Pay-Uun Hiu (51) die jarenlang haar Chinese `roots' heeft ontkend. Pay-Uun wordt in 1960 geboren uit een Nederlandse moeder en Chinese vader. Ze groeit op als een oer-Hollands meisje in Amsterdam, vlakbij het Concertgebouw waar haar vader violist is. Over haar Chinese achtergrond wordt nooit gesproken en voor Pay-Uun is "Chinees zijn" negatief. Iets waarmee ze alleen wordt gepest. Pas rond haar dertigste komt ze bij toeval in contact met een beroemde Chinese componist. Hij complimenteert haar door te zeggen dat ze een Aziatische kern heeft. Het is voor Pay-Uun de eerste keer dat iemand iets positiefs zegt over haar Chinese afkomst. Dit brengt nogal wat in haar los. Ze gaat actief op zoek naar haar familie in China en ontdekt dat ze meer Chinees is dan ze ooit had gedacht. Ze komt steeds meer te weten over haar achtergrond, waardoor ze zichzelf beter leert kennen.

KRO's Goudmijn, een schat aan waargebeurde verhalen, elke vrijdagavond (19.20u) op Nederland 2 en elke vrijdagmiddag (14.00u) op Radio 5 Nostalgia.