Gemeente Sluis

ook herinneren

Vieren maar ook herinneren

Op vrijdag 4 november en zondag 6 november wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd.

In samenwerking met het Canada Comité `Cnocke is hier' organiseert de gemeente herdenkingen op vrijdag 4 november in Eede, Aardenburg en Sluis en op zondag 6 november in Hoofdplaat, Biervliet en Retranchement. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

Bevrijding

Op 1 november 2011 is het precies 67 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen vooraf tussen de Duitse en Canadese troepen (Operation Switchback). Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen. Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt. Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven. De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm. Plaatsen als Breskens, Oostburg, Aardenburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.

Programma vrijdag 4 november

15.00 uur: herdenkingsplechtigheid bij de monumenten in Eede

16.00 uur: plechtigheid bij de graven van de geallieerden op de algemene begraafplaats in Aardenburg

16.45 uur: korte rondgang vanaf het Walplein in Sluis

17.00 uur: herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan de Groote Markt in Sluis

Programma zondag 6 november

8.00-10.00 uur: inschrijven start 38e Canadese Bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke;

8.15 uur: korte hulde bij de herdenkingssteen in Hoofdplaat (Spuikom);

9.00 uur: bloemenhulde bij het Canadees monument in de Paulinapolder bij Biervliet;

13.00 uur: korte stop (bloemlegging) bij herdenkingsmonument in Oostburg;

14.30 uur: hulde bij het monument aan de Hickmanbrug in Retranchement.

Bij de monumenten te Eede, Aardenburg en Sluis houdt loco-burgemeester Peter Ploegaert een korte toespraak. Daarna volgt een bloemenhulde. De mogelijkheid wordt geboden om na elke bloemenhulde individueel bloemen bij de monumenten neer te leggen.

Het oorlogsmuseum Switchback in Oostburg is, wegens omstandigheden, tijdens het herdenkingsweekend niet geopend.

Vlaggen

Aan alle inwoners in de kernen wordt verzocht om daar waar een herdenking wordt georganiseerd en/of waar deelnemers van de Bevrijdingsmars in de kernen tussen Hoofdplaat en Knokke langskomen, tussen zonsopkomst en zonsondergang te vlaggen met een Nederlandse vlag.

Wegomlegging Eede

In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 4 november van 15.00 tot 16.00 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Veolia. Tussen Aardenburg en Maldegem wordt u omgeleid via de
Rijksweg-Hazewegeling-Zwaanstraat-Fortuinstraat en vice versa

Meer informatie

Voor vragen over de herdenkingen kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuursondersteuning, Josephine De Kreijger, tel. 0117 - 457 305. Meer informatie over de bevrijdingsmars vindt u op www.wnzb.be. U kunt ook een e-mail sturen aan wnzb@skynet.be.