Gemeente Ede

maandag, 31 oktober 2011

20 jaar Cultuurprijs Ede

info@ede.nl

Op vrijdag 4 november 2011 reikt de gemeente Ede de Cultuurprijs en Juryprijs uit in het auditorium van het Kröller-Müller Museum. Sinds 1991 reikt de gemeente deze prijs uit aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt op cultureel gebied.

De kandidaten voor de Cultuurprijs en de Juryprijs worden voorgedragen door de Edese bevolking. De genomineerden wonen in de gemeente Ede of hebben een aanwijsbare band met de gemeente. Zij hebben hun sporen verdiend in één van de categorieën letteren, gebonden kunsten, podiumkunsten, historiografie, vrije beeldende kunsten of audiovisuele media en radio. Een vakkundige jury, bestaande uit Marcel Verbrugge (voorzitter), beeldend kunstenaar en winnaar van de Cultuurprijs 2008, Kees Heitink, docent geschiedenis aan het Streek in Ede en Trijn Romein, hoofd podiumkunsten Cultura, kiest uit de kandidaten twee winnaars.

Prijzen

De winnaar van de Cultuurprijs ontvangt dit jaar een bedrag van 5000 euro en een beeldje van Antonie den Ridder. Edese kunstnares Eveline Kieskamp vervaardigde de prijs voor de Juryprijs. Naast dit kunstwerk ontvangt de winnaar van de Juryprijs 1000 euro.

20 jaar traditie
De traditie van de Cultuur- en Juryprijs begon in 1991 met de uitreiking van de Cultuurprijs. Deze prijzen werden eens per twee jaar uitgereikt. In 2004 werd de termijn van de uitreiking teruggebracht tot eens per drie jaar en werd naast de Cultuurprijs de aanmoedigingsprijs in het leven geroepen. De naam van de aanmoedigingsprijs werd later vervangen in Juryprijs.

Winnaars afgelopen jaren

In de afgelopen 20 jaar is de Cultuurprijs acht keer uitgereikt, de winnaars waren:

1991 - mevrouw Oudkerk, voor haar werkzaamheden als voorziter van de Edese Kunststichting
1993 - Hans Dorrestijn, schrijver
1995 - Anneke Schat, kunstenares edelsmeedkunst en schilderkunst 1997 - Kunst na Arbeid, muziekverenging
1999 - Jan Siebelink, schrijver
2001 - Herman Krebbers, violist
2005 - Lavinia Meijer, harpiste
2008 - Marcel Verbrugge, beeldend kunstenaar