Gemeente Ede

maandag, 31 oktober 2011

Gemeente Ede supporter Kröller-Müller Museum

info@ede.nl

Per 1 januari 2012 wordt de gemeente Ede supporter van het Kröller-Müller Museum. Op deze manier breiden museum en gemeente hun huidige goede relatie uit tot een duurzame samenwerking. Het convenant voor deze samenwerking wordt ondertekend tijdens de uitreiking van de Edese Cultuurprijs op 4 november 2011.

De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum gaan een relatie aan waarbij over en weer en op verschillende manieren het museum wordt versterkt en de culturele identiteit van de gemeente. Het Kröller-Müller Museum geeft met deze samenwerking vorm aan een van de beleidsuitgangspunten van staatssecretaris Zijlstra, namelijk het belang van de lokale en regionale verankering van door het rijk gesteunde musea. Het supporterschap is een initiatief van Citymarketing Ede en het Kröller-Müller Museum.

Win-Win

Het Kröller-Müller is één van de parels van de gemeente Ede. Vanuit deze positie is de samenwerking tussen de twee partijen langzaam gegroeid. Het supporterschap is een logische stap in de relatie. De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum vinden elkaar in hun kernwaarden en ambities. Wethouder van Cultuur Evert van Milligen: "Wij willen betrokkenheid van de Edenaren bij het museum creëren en stimuleren. Veel van onze Edenaren zijn zich er niet van bewust dat een topmuseum zoals het Kröller-Müller Museum om de hoek is. Daar gaan wij samen een leuk programma voor maken. Voor het museum is het ook van groot belang om de verbinding met de Edese bedrijven en kennisinstellingen te maken. Daar kan de gemeente als supporter goed bij helpen. De gemeente Ede zet de merkkracht en de internationale bekendheid van het museum in bij het versterken van het woon- en vestigingsklimaat. En kan gebruik maken van de expertise die het museum heeft voor de ontwikkeling van de Veluwse poort, in het bijzonder het Exposeum. Een win-win zoals dat heet."

Kröller- Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een wereldberoemd museum vanwege zijn befaamde collectie moderne en hedendaagse kunst en ligging in de natuur. Een museum met een internationale en nationale uitstraling, een bekend en sterk merk en onderscheidend vanwege de relatie kunst, natuur en architectuur, die centraal staat in het verzamel- en presentatiebeleid. De collectie van het museum omvat topstukken van beroemde kunstenaars waarmee verschillende stromingen in de schilderkunst zijn te zien: realisme, impressionisme, pointillisme en kubisme. Na de oorlog is 20ste eeuwse sculptuur in de wijdste zin een specialiteit geworden. Het Kröller-Müller Museum is daarmee een van de weinige musea in Europa dat een breed overzicht geeft van moderne kunst.

Gemeente Ede

De gemeente Ede is een groene gemeente met zo´n 108.000 inwoners, centraal gelegen tussen invloedrijke, stedelijke netwerken, goed ontsloten en omgeven door de Veluwe. Ede is een kerngemeente in regio Food Valley, een topregio op het gebied van Food en gezonde leefomgeving met ruim 330.000 inwoners, vooraanstaande kennisinstellingen en bedrijven. De gemeente wil zich nog scherper positioneren, niet alleen als een gemeente om te werken, maar juist ook om te wonen, met aandacht voor natuur, recreatie, cultuur, studeren en vrije tijd. Ede zet zich in om een nog aantrekkelijker leef- en vestigingsklimaat te creëren met het oog op aan Food Valley gerelateerde bedrijven en (kennis-) werkers. Het wereldberoemde Kröller-Müller Museum is een belangrijke speler in de ontwikkeling van deze regionale, kansrijke economie.