Van wapen tot muziekinstrument

Persbericht van Prins Claus Fonds

Wereldpremière van Rio Cubango; Angolese componist Victor Gama en Amsterdams strijkkwartet Zapp 4 op 12 november 2011 in het Concertgebouw

Op zaterdagmiddag 12 november vindt de wereldpremière plaats van een bijzonder concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Rio Cubango is het meest recente werk van de Angolese componist, muzikant en instrumentenmaker Victor Gama. Het stuk wordt uitgevoerd door Victor Gama zelf, harpiste Salomé Pais Matos en het Amsterdamse strijkkwartet Zapp 4, dat in 2005 werd bekroond met de Kersjesprijs en volgens het NRC Handelsblad 'het meest swingende strijkkwartet van Nederland' is.

Het geluid dat Victor Gama op zijn bijzondere instrumenten creëert is hypnotiserend en lijkt afkomstig uit een andere wereld. Vergelijkingen zijn gemaakt met werk van Eric Satie, Steve Reich, Arvo Part en componist uit Kameroen, Francis Bebey. Desondanks wordt zijn muziek bestempeld als uniek. De composities van Victor Gama ademen de stilte en de ruimte van woestijnen of verlaten landschappen, door niemand bewoond maar doorkruist door nomaden.

Rio Cubango is samengesteld uit een reeks stukken die grotendeels zijn geïnspireerd door de muziek van kinderen in de provincie Cuando-Cubango in Angola ten tijde van de burgeroorlog. Gama merkte tijdens een bezoek aan de provincie op dat de kinderen alles wat ze vonden op de slagvelden rond hun dorpen - van lege artilleriegranaten, munitiedozen en Kalashnikov magazijnen- transformeerden tot speelgoed en muziekinstrumenten. Tijdens het concert worden deze unieke instrumenten en door Victor Gama zelf ontworpen instrumenten bespeeld.

In maart 2010 bracht Victor Gama samen met het Kronos Quartet in Cargenie Hall, New York, een voorloper van Rio Cubango met de naam Rio Cunene. Gama zegt hierover: 'Ik wilde dat het stuk direct relateerde aan de realiteit van deze kinderen op een manier dat hun instrumenten voor hen zou spreken, alsof ze zouden zeggen: "kijk, dit is wat ik met dit object kan doen".' Beide stukken zijn een metafoor geworden voor het menselijk vermogen conflict om te zetten in geweldloosheid. Het laat de veerkracht zien van kinderen in oorlogssituaties die handelen uit het verlangen naar iets dat mensen verbindt, naar zoiets als muziek.

Om iets van dit gevoel over te brengen op kinderen in Nederland geeft Victor Gama twee workshops aan leerlingen van basisschool De Vlindertuin in Amsterdam. Daarnaast zijn kinderen vanaf 6 jaar van harte welkom in het Concertgebouw op 12 november.

Het concert vindt plaats om 14.15 uur. Tickets: 20,- euro , 15,- euro (studenten of CJP) en 10,- euro (kinderen t/m 12 jaar). Kaarten via www.concertgebouw.nl of de Concertgebouwlijn 0900-6718345 (1,- euro p/g), dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 17.00 uur.

Dit concert is onderdeel van het Internationaal Kunstprogramma in Amsterdam van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Lees het laatste nieuws over het Internationale Kunst programma op Facebook of volg ons op Twitter.
www.internationalekunstinamsterdam.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.internationalekunstinamsterdam.nl/
Bijlage:
* affiche rio cubangopdf




Razende Robot Reporter