Rijksgebouwendienst


Rijksbouwmeester: `Herbestemmen is nieuwbouw van de toekomst'

donderdag, 3 november 2011

Rijksbouwmeester Frits van Dongen spreekt tijdens de internationale Biënnale Leegstand & Herbestemming op 4 november in Maastricht over zijn speerpunten voor de komende periode: de bestrijding van leegstand en de bevordering van herbestemming.
Frits van Dongen

Frits van Dongen

Onnadenkend

`Er wordt veel onnadenkend gehandeld in Nederland', beweert hij. `Daar waar nieuw gebouwd wordt, wordt vaak onvoldoende nagedacht over de vraag wat je met de al bestaande voorraad aan lege gebouwen zou kunnen doen. Zo kan het voorkomen dat nieuwbouw gepleegd wordt naast een vrijwel zelfde volume aan gebouwen die in de buurt staan en niet langer gebruikt worden. Dat vind ik in deze tijd van recessie niet te begrijpen en niet passend.'

`En als er al besloten wordt om nieuw te bouwen, bouw dan een schitterend gebouw, waarin meerdere functie's samenkomen. Dat komt niet alleen de gebruikers maar ook de omgeving ten goede. Denken in monofunctionaliteit past niet meer in deze tijd. Het is tijd dat iedereen de urgentie van leegstand tot zich door laat dringen. Vandaar deze oproep van mij en het College van Rijksadviseurs: eerst kijken naar de bestaande bouw, en dan pas naar nieuwbouw.'

Nationale Agenda Herbestemming

Frits van Dongen onderschrijft als voorzitter van het College van Rijksadviseurs de Nationale Agenda Herbestemming die op 4 november door zo'n 30 publieke partijen zal worden bekrachtigd en waarmee herbestemming wordt bevorderd. Daarnaast zullen zo'n 40 bedrijven, vertegenwoordigd in het Nationaal Renovatieplatform, dezelfde intentie uitspreken.

* Meer informatie over het grote congres RESET.NL van de Biënnale Maastricht met sprekers uit vastgoedmarkt, erfgoedsector en stedenbouwkunst is op vrijdag 4 november.

* Meer informatie over herbestemmen.

---