Gemeente Cromstrijen


Informatie over de gehandicaptenparkeerkaart

(04-11-2011)

Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunt u op algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten parkeren. Plaats de kaart altijd duidelijk zichtbaar achter de voorruit van uw auto. De kaart is vijf jaar geldig, waarna u de kaart weer kan verlengen. Er zijn twee soorten parkeerkaarten: een bestuurderskaart (GPK-B) en een passagierskaart (GPK-P).

Voorwaarden

Wilt u in aanmerking komen voor een GPK-B dan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van een aandoening of gebrek met een aantoonbare loonbeperking van langdurige aard, waardoor u met de gebruikelijke hulpmiddelen niet in staat bent om zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter te overbruggen. Voor een GPK-P geldt eveneens een afstand van 100 meter en moet u daarnaast van deur tot deur afhankelijk zijn van de begeleiding van de bestuurder.

Geneeskundig onderzoek

Bij een eerste aanvraag voor een GPK, vindt een wettelijk verplicht geneeskundig onderzoek plaats door een onafhankelijke arts van de GGD Rotterdam-Rijnmond. De kosten van dit onderzoek komen voor rekening van de aanvrager. Bij verlenging van de GPK kunnen in de meeste gevallen de medewerkers van het Zorgloket deze beoordeling doen.

Aanvragen

De GPK vraagt u aan bij het Zorgloket in het gemeentehuis. Aanvraagformulieren kunt u dagelijks opvragen tijdens het spreekuur van 9.00 tot 11.00 uur via telefoonnummer (0186) 656100. De medewerkers van het Zorgloket of een arts van de GGD Rotterdam-Rijnmond beoordelen uw aanvraag. U ontvangt vervolgens schriftelijk bericht. Een toegekende kaart kunt u persoonlijk afhalen.

Kosten

Is een keuring door het GGD noodzakelijk dan betaalt u vooraf de keuringskosten. Ook als een verzoek wordt afgewezen betaalt u de kosten van de keuring. Deze bedragen ¤ 105,80. Bij het afhalen van uw kaart betaalt u ¤ 37,50 aan leges.