Waterschap Zuiderzeeland



Belang van oplossing Erfafspoeling onderstreept

Waterschap Zuiderzeeland sprak gisteren, 3 november jl., tijdens de themabijeenkomst "Erfafspoeling" met vergunningverleners en handhavers van gemeenten uit Flevoland, aannemers voor erfinrichtingen en leveranciers van sleufsilo's. Samen discussieerden zij over de problematiek van erfafspoeling en de wijze waarop maatregelen kunnen worden getroffen. Alle aanwezigen gaven aan dat het verontreinigde regenwater op erven van veehouderijbedrijven een probleem is waarvoor een oplossing moet komen.

Erfafspoeling

Erfafspoeling is een belangrijke veroorzaker van oppervlaktewater-verontreiniging. Erfafspoeling ontstaat doordat regenwater op het verharde erf van veehouderijbedrijven in contact komt met onder andere voer(resten), mest(resten) en perssappen. Dit verontreinigde regenwater stroomt vervolgens af naar het oppervlaktewater, wat leidt tot waterkwaliteitsproblemen. Een bekend verschijnsel is de zuurstofloze stinksloot.

Maatregelen

Vanaf het jaar 2000 hebben waterschappen in Nederland veel onderzoek naar erfafspoeling gedaan. In 2005 is de landelijke werkgroep Erfafspoeling opgericht, waarin alle waterschappen in Nederland zijn vertegenwoordigd. Tevens heeft deze werkgroep aanbevelingen gedaan voor het vernieuwde Activiteitenbesluit, waar de meeste agrariërs volgend jaar aan moeten voldoen. Agrariërs zullen na het van kracht worden van het vernieuwde Activiteitenbesluit maatregelen moeten treffen om lozing van verontreinigd regenwater in het oppervlaktewater en de bodem te voorkomen.

Bijeenkomst

Aan de hand van twee presentaties is inzicht gegeven in de problematiek van erfafspoeling en de door agrariërs te treffen maatregelen. "Zodra de regelgeving (Activiteitenbesluit) vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu helder is weergegeven, kunnen we daadwerkelijk aan de slag om de problematiek van erfafspoeling op te lossen", aldus Bert van den Bosch van Waterschap Zuiderzeeland. Als afsluiting van de bijeenkomst bezochten de deelnemers een melkveehouderijbedrijf, die al maatregelen heeft getroffen om lozing van vervuild regenwater in het oppervlaktewater en de bodem te voorkomen.

Agrariër uit Biddinghuizen legt uit hoe hij met Erfafspoeling omgaat.