Belgische Federale Overheid

ontwikkeling

Toetreding België tot Verklaring van Genève over gewapend geweld en ontwikkeling

Datum: 03 november 2011

Op maandag 31 oktober trad België toe tot de Verklaring van Genève over gewapend geweld en ontwikkeling. Hiermee wordt België de 111de staat die toetreedt tot de Verklaring van Genève. Deze heeft als doel de rol van staten en van het middenveld te benadrukken bij de preventie en bestrijding van geweld dat voortvloeit uit oorlog en uit criminaliteit. In vele ontwikkelingslanden vormt geweld immers een belemmering voor de ontwikkeling, de veiligheid en het respect van de mensenrechten.

"De Verklaring van Genève is een belangrijk instrument van het internationaal humanitair recht. De toetreding van ons land past dan ook in de Belgische inspanningen om de band tussen natuurlijke rijkdommen en geweld te doorbreken.", aldus Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

In dit verband zet België zich in voor de strijd tegen seksueel geweld, zeker maar niet alleen in Centraal-Afrika. Ons land financiert talrijke andere projecten in ontwikkelingslanden: de hervorming van veiligheid en justitie, ontwapenings- en ontmijningsoperaties, de strijd tegen de illegale verspreiding van lichte wapens, de strijd tegen antipersoonsmijnen en clustermunitie en de steun aan burgerslachtoffers van gewapend conflict.

Minister Vanackere hoopt dat deze en andere thema's in de toekomst blijvend besproken zullen worden. Hij verzekert dat ons land zich verder zal inzetten om geweld in ontwikkelingslanden tegen te gaan.