Productschap Diervoeder

04/11/2011

Diervoedersector zet belangrijke stap in terugdringen fosfaatgebruik

Het Bestuur van het Productschap Diervoeder (PDV) heeft woensdag 2 november 2011 unaniem een verordening aangenomen waarin minimumnormen worden vastgesteld voor de mate waarin fosfaten uit diervoeders worden vastgelegd in varkens.

Hoe meer fosfor uit het voer wordt vastgelegd in varkens, hoe minder fosfaat via de mest wordt uitgescheiden. De diervoedersector geeft daarmee aan dat zij het gezamenlijke belang ziet van reductie van het fosfaatoverschot in de mestproductie via diervoeders. In Nederland wordt structureel het door de Europese Commissie vastgestelde plafond voor fosfaatuitscheiding overschreden. De nu aangenomen verordening helpt - naast andere maatregelen zoals mestbewerking, mestverwerking en exportbevordering - de sector om de fosfaatuitscheiding te laten dalen naar een niveau dat voor de Europese Commissie aanvaardbaar is.

Nader onderzoek en dan aan de slag
Nu de verordening^1 door het Bestuur van het PDV is aangenomen, wordt een start gemaakt met de goedkeuringsprocedure bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en met de notificatieprocedure bij de Europese Commissie. Dit laatste is noodzakelijk omdat het een zogeheten Technisch Voorschrift betreft. Het Bestuur heeft opdracht gegeven om gedurende de looptijd van deze procedures verder onderzoek te doen. Specifiek zal worden gekeken naar verschillen in de mate waarin fosfor door een varken wordt vastgelegd bij varkens die gevoerd worden met droogvoer en varkens die (gedeeltelijk) gevoerd worden met brijvoer. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zullen per voersoort de minimumnormen binnen de verordening worden gedifferentieerd. Naar verwachting zal de verordening op 1 april 2012 in werking kunnen treden.

Administratieve lasten beperkt
Een dergelijke verordening brengt extra administratieve lasten voor de varkenshouderij met zich mee, omdat jaarlijks een overzicht van de fosfaatbenutting moet worden aangeleverd. Het Bestuur heeft uitgesproken dat deze extra administratieve lasten zoveel mogelijk beperkt moeten worden door samen te werken met instanties als het Productschap Vee en Vlees en de Dienst Regelingen.