Rijksoverheid


4 november 2011

Antwoord op vragen inzake EU-financiering van breedband

Geachte voorzitter,

Bijgaand treft u aan het antwoord op vragen van de leden Schaart en Dijkhoff (beiden VVD) over het bericht dat de EU 9,1 miljard beschikbaar stelt voor met name breedband in buitengebieden (ingezonden 6 oktober 2011 onder nummer 2011Z19557).


1 Bent u bekend met het bericht op ft.com1 van 3 oktober 2011 waarin Eurocommissaris Kroes bekend maakt 9,1 miljard beschikbaar te stellen uit de nieuw op te richten Connecting Europe Facility voor de uitrol van breedbandinternet in de lidstaten? Antwoord Ja. 2 Bent u verder bekend met het feit dat Eurocommissaris Kroes de Europese breedband- en glasvezelbudgetten voortaan ook beschikbaar wil stellen aan lokale overheden, elektriciteit- en waterbedrijven? Antwoord Nee. De concrete wetgevingsvoorstellen voor de `Connecting Europe Facility' zijn zeer recent verschenen. De Tweede Kamer zal, zoals gebruikelijk, via een BNC-fiche worden geïnformeerd over dit voorstel. 3 Deelt u de mening dat dit een goede zaak is omdat dit de concurrentiemogelijkheden bevordert? Zo nee, waarom niet?

Ons kenmerk ETM/TM / 11149295 Uw kenmerk 2011Z19557


1

http://www.ft.com/cms/s/0/5596fe08-eac7-11e0-ac18-00144feab49a.html#ixzz1ZiD8Yzm9

Pagina 1 van 3



Directoraat-generaal voor Energie, Telecom en Mededinging Directie Telecommarkt

Ons kenmerk ETM/TM / 11149295

4 Wat betekent het beschikbaar stellen van 9,1 miljard in uw ogen voor Nederland? In hoeverre komen ook Nederlandse bedrijven en overheden hiervoor in aanmerking? Antwoord 3 en 4 Nederland hecht grote waarde aan de beschikbaarheid van breedband en ondersteunt de ambitie van de Commissie zoals verwoord in de Digitale Agenda. Het is daarbij primair aan de markt om de uitrol van breedbandnetwerken tot stand te brengen. De taak van de overheid is om mogelijke barrières voor investeringen door marktpartijen weg te nemen. Dit kan veelal door activiteiten in de randvoorwaardelijke sfeer, zoals het plannen en coördineren van graafwerkzaamheden en het bevorderen van toepassingen en diensten. Publieke financiering is pas aan de orde daar waar de uitrol niet door de markt zelf tot stand komt en zal moeten voldoen aan de voorwaarden met betrekking tot staatssteun. Het voorstel voor de `Connecting Europe Facility' is onderdeel van het Commissievoorstel van het Meerjarig Financieel Kader 2014-2020 (MFK). De kabinetsreactie op het Commissievoorstel voor het MFK is uw Kamer 2 september jl. toegestuurd (TK 21 501-20, nr 553). In lijn daarmee staat het kabinet open voor de ideeën van de Commissie voor de `Connecting Europe Facility', maar zal het concrete voorstel getoetst worden op een aantal punten. Zo moet dit instrument ingepast kunnen worden binnen een als geheel krappere begroting, ligt het primaat voor de financiering van ICT-infrastructuur bij marktpartijen waarbij inzet van middelen uit deze faciliteit niet mag leiden tot marktverstoring, en zal er meer duidelijkheid moeten komen over het gebruik van innovatieve financiële instrumenten. Zoals het voorstel er nu uitziet, kunnen ook Nederlandse bedrijven en overheden in principe in aanmerking komen. 5 Bent u bekend met het feit dat rond de 200.000 bedrijven en huishoudens in Nederland geen gebruik kunnen maken van breedband internet? Wat zijn de meest recente cijfers van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor het ontbreken van breedband in de buitengebieden van Nederland? Antwoord De schatting is dat van de Nederlandse huishoudens momenteel circa 98% toegang kan krijgen tot internet met een snelheid van minimaal 30 Mbps. De momenteel ongeveer 2% van de huishoudens (100.000 -150.000) die dat nog niet heeft, bevindt zich veelal in dunbevolkte gebieden waar uitrol van een vaste breedbandinfrastructuur vooralsnog onrendabel is. Daar is echter nog ruimte voor groei via met name snellere satelliet- en mobiele technologie. Thans wordt gewerkt aan een jaarlijkse breedbandmonitor, die de ontwikkelingen van de groei in de beschikbaarheid van snelle breedbandaansluitingen in kaart brengt in het

Pagina 2 van 3



Directoraat-generaal voor Energie, Telecom en Mededinging Directie Telecommarkt

Ons kenmerk ETM/TM / 11149295

licht van de doelstellingen voor 2020. De eerste monitor zal in 2012 gepubliceerd worden. 6 Bent u van mening dat Nederland deze kans moet grijpen en op een zo groot mogelijk deel van het budget aanspraak moet maken om (de buitengebieden in) Nederland van snel internet te voorzien? Zo nee, waarom niet? 7 Bent u van plan om gezamenlijk met provincies, gemeenten en andere stakeholders op te trekken om zoveel mogelijk budget naar Nederland te halen? Zo ja, kunt u aangeven hoe u van plan bent dit te doen? 8 Hoeveel van de 9,1 miljard zou in uw ogen beschikbaar moeten zijn voor Nederland? Antwoord 6 t/m 8 Gelet op de fase van besluitvorming waarin het voorstel voor de `Connecting Europe Facility' zich bevindt, is beantwoording van deze vragen nu niet mogelijk. Het spreekt voor zich dat ik in nauw overleg blijf met de stakeholders (bijvoorbeeld via Stedenlink) en deze zal blijven informeren over zowel regelgeving als de mogelijkheden die Europa biedt ten aanzien van financiering.

(w.g.)

drs. M.J.M. Verhagen Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Pagina 3 van 3






---- --