British Medical Journal concludeert Weight Watchers beter en goedkoper

Persbericht van Weight Watchers

Onafhankelijke studie gepubliceerd in het British Medical Journal concludeert: Weight Watchers beter en goedkoper dan reguliere zorg

Breda, 4 november 2011 - Een bekroonde , onafhankelijke gerandomiseerde klinische studie (RCT) uitgevoerd door de Universiteit van Birmingham, Verenigd Koninkrijk en vandaag gepubliceerd in het British Medical Journal, geeft aan dat commerciële programma's voor gewichtsmanagement, zoals Weight Watchers effectiever en goedkoper zijn dan soortgelijke diensten op basis van de reguliere gezondheidszorg, die zelfs als 'ineffectief' gecategoriseerd worden. Van de zes afslankmethodes die geëvalueerd werden in het onderzoek bereikten patiënten die Weight Watchers volgden het grootste gewichtsverlies, zowel aan het einde van de testperiode (12 weken) als na een jaar.
De 'Lighten Up' studie vergeleek de resultaten van 740 obese mannen en vrouwen die een reeks van programma's voor gewichtsmanagement aangeboden kregen in 17 huisartspraktijken. De programma's die deel uitmaakten van het pakket waren onder andere Weight Watchers, Slimming World, Rosemary Conley, een groepsprogramma onder begeleiding van diëtisten, individuele begeleiding door een verpleegkundige of individuele begeleiding door een apotheker. Een vergelijkende groep waarvoor de begeleiding beperkt werd tot alleen lichaamsbeweging kreeg vouchers aangeboden om 12 weken lang te trainen in een plaatselijk fitnesscentrum.
Aan het eind van de 12 weken durende testperiode hadden de deelnemers aan het Weight Watchers programma het grootste gewichtsverlies (4.43kg), terwijl de patiënten onder huisartsbegeleiding het slechts scoorden met 1.37kg. Daarnaast lag het percentage deelnemers die ten minste 5% gewichtsverlies bereiken bij de Weight Watchers testgroep het hoogst (46%) terwijl dit bij de groep onder huisartsbegeleiding het laagst lag (15,7%).
De studie, onder leiding van Paul Aveyard, Hoogleraar Gedragsgeneeskunde, Birmingham University, concludeert dat commerciële programma's voor gewichtsmanagement effectiever en goedkoper zijn dan begeleiding door speciaal opgeleide gezondheidsprofessionals. Professor Paul Aveyard zegt: "Van alle programma's die we geëvalueerd hebben in de studie, bereikten alleen de patiënten die het Weight Watchers programma volgden een merkbaar groter gewichtsverlies bij de controle na een jaar.
Het 'Lighten Up' onderzoeksteam gelooft dat er een aantal factoren zijn die het lagere gewichtsverlies in de reguliere primaire gezondheidszorg verklaren, waaronder een gebrek aan ervaring in gewichtsmanagement en gedragsverandering (ondanks het feit dat ze een gespecialiseerde opleiding kregen ter voorbereiding van de studie); de druk die de huisarts ondervindt door het uitoefenen van meerdere rollen, het ontbreken van een groepsdynamiek en de uitdagingen die de beschikbaarheid van de gezondheidsprofessional stelt voor een regelmatige opvolging.
Paul Aveyard zegt: "De 'Lighten Up' studie geeft een duidelijk inzicht in wat echt werkt om gewicht te verliezen en zo het gezondheidsrisico in te dijken. De almaar stijgende cijfers van overgewicht en obesitas, vragen een aangepaste gezondheidszorg die de enorme impact van de overgewichtproblematiek effectief aanpakt en de gezondheidsrisico's beperkt. Bovendien moet rekening gehouden worden met de kosten voor de gezondheidszorg en de maatschappij alsook met het welzijn van iedere patiënt."
"Deze studie presenteert een waarachtige en haalbare oplossing voor overgewicht en obesitas en er moet samengewerkt worden met de gezondheidszorg om effectieve doorverwijzingsystemen tussen gezondheidsprofessionals en afslankprogramma's in groep die begeleid worden door ervaringsdeskundigen zoals Weight Watchers te creëren", besluit Aveyard.
"Wanneer we het gewichtsverlies van alle testgroepen in deze studie bekijken, valt het op dat de beste resultaten bereikt werden wanneer een huisarts obesitas vaststelde en daarna de patiënten doorverwees naar een afslankprogramma in groepsverband. De aanpak resulteerde niet alleen in een hoger gewichtsverlies, het was ook aanzienlijk meer kostenefficiënt dan wanneer gezondheidsprofessionals zelf probeerde om de mensen te helpen gewicht te verliezen."
Jeanine Lemmens Algemeen Directeur Weight Watchers Benelux zegt: "Met deze resultaten op zak voelt Weight Watchers zich zeer gesteund in het verder aansturen op samenwerking tussen huisartsen en/of specialisten en Weight Watchers. We moeten de patiënt met overgewicht de beste zorg bieden als het gaat om gewichtsverlies op lange termijn door verandering van lifestyle."
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd momenteel één miljard mensen lijden aan overgewicht en meer dan 300 miljoen obees zijn. Overgewicht bij volwassenen is goed voor 44% van de globale diabetesgevallen, 23% van de ischemische hartziekten en 7 - 41% van bepaalde kankervormen .

Weight Watchers in Nederland
Weight Watchers International, Inc. werd opgericht door de Amerikaanse Jean Nidetch in 1963. Vandaag is Weight Watchers de grootste afslankorganisatie ter wereld met een netwerk van filialen in 40 landen. Het succes van Weight Watchers is gebaseerd op een combinatie van voedingstechnisch advies en een sociale groepsinteractie via wekelijkse cursussen.
In Nederland vond de eerste Weight Watchers cursus plaats in 1974. Nu komen er wekelijks 17.000 cursisten samen tijdens een van de 300 Weight Watchers bijeenkomsten in heel Nederland, waar ze gezonde eet- en leefgewoonten aanleren.
"Een gezonde geest in een gezond lichaam" is niet zomaar een oud gezegde. Bij Weight Watchers is het een levensmotto om een gezonder en daardoor voller en rijker leven te gaan leiden. Voor meer informatie over Weight Watchers kunt u terecht op www.weightwatchers.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.weightwatchers.nl
Bijlage:
* bijlagen british medical journaldoc


Noot voor redacties


Weight Watchers

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter