Algemene Onderwijsbond

Komende jaren honderden kleine basisscholen dicht

Wanneer de opheffingsnormen niet veranderen, zullen de komende vijf jaar ongeveer negenhonderd basisscholen hun deuren moeten sluiten. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven dat onlangs naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Volgens het onderzoek gingen er tussen 2004 en 2009 al 210 scholen dicht. Omdat het leerlingenaantal op veel plaatsen blijft dalen zullen er tussen 2010 en 2014 negenhonderd basisscholen onder de opheffingsnorm zakken, dat is 13 procent van alle scholen. Dat aantal kan nog iets meevallen omdat eens per vijf jaar de opheffingsnormen worden bijgesteld, waardoor er in krimpgebieden lagere normen gaan gelden. Daarnaast voert minister Marja van Bijsterveldt een iets ruimhartiger beleid om kleine scholen te sparen die hopen op betere tijden en meer leerlingen.
Maar ook met lagere normen moeten honderden scholen sluiten, simpelweg omdat de krimp in veel regio's aanhoudt. Uit het onderzoek Kostenremanentie bij scholen voor primair onderwijs in krimpgebieden blijkt overigens dat besturen veel te laat reageren op de krimp en meer personeel in dienst houden dan financieel verstandig is. Bovendien belemmert de huidige bekostiging fusies tussen kleine scholen. In het onderzoek geven verschillende directeuren aan dat zij wel zouden willen fuseren om onderwijskundige redenen, maar dat het bestuur dat om financiële motieven niet uitvoert. Minister Van Bijsterveldt heeft al aangekondigd dat zij wil bekijken of scholen in zulke gevallen niet langer een compensatieregeling voor het verlies aan inkomsten kunnen krijgen.