Nieuw-Vlaamse Alliantie




Eén op vijf werkstraffen wordt niet uitgevoerd

klok 04 november 2011

Uit cijfers die N-VA-senator Inge Faes ontving van minister van justitie De Clerck (CD&V) blijkt dat in 2010 10 530 werkstraffen werden uitgesproken, waarvan 80 procent volledig werd uitgevoerd en 20 procent niet of slechts gedeeltelijk. In Vlaanderen springen vooral de arrondissementen Gent (27 %), Antwerpen (25 %) en Hasselt (26 %) in het oog. Daar wordt zelfs één op de vier werkstraffen niet uitgevoerd.

"Een van de oorzaken is het gebrek aan plaatsen", zegt senator Inge Faes. "Uit de cijfers blijkt dat er in 2010 slechts een 5 000 plaatsen waren, en dit voor 10 000 werkstraffen. Dit is natuurlijk te weinig. Een straf moet meteen kunnen worden uitgevoerd, anders tast dit het draagvlak voor de werkstraf aan. Ook rechters dreigen dan af te haken. Welke rechter zou een werkstraf willen uitspreken als deze niet of pas met veel vertraging kan worden uitgevoerd?"

Wie veroordeeld wordt tot een werkstraf moet bij een openbare dienst of vzw kosteloos taken uitvoeren om op die manier de schade terug te betalen die hij aan de samenleving heeft toegebracht. Die taken zijn heel gevarieerd en bestaan bijvoorbeeld uit tuinonderhoud, hulp in containerparken, kleine herstellingswerken, eenvoudige administratieve taken, enzovoort. Wie zijn werkstraf niet of slechts gedeeltelijk uitvoert, moet - toch in theorie - nog een gevangenisstraf uitzitten of een geldboete betalen.

Stok achter de deur

"Op de vraag in hoeveel gevallen dit effectief gebeurt, heeft de minister geen antwoord gegeven", betreurt Inge Faes. "Het succes van de werkstraffen staat of valt nochtans met deze stok achter de deur. Voor N-VA zijn werkstraffen belangrijk. Een rechter moet over een ruim scala aan straffen kunnen beschikken, op maat van de veroordeelde. Naast de klassieke vrijheidsberoving en geldboete moet er meer een beroep gedaan worden op alternatieve straffen zoals de werkstraf. Maar deze cijfers tonen aan dat minister van Justitie Stefaan De Clerck meer oog moet hebben voor het creëren van de nodige modaliteiten hiervoor. De werkstraf als volwaardig alternatief is pas mogelijk als hiervoor voldoende middelen worden vrijgemaakt en voldoende cijfermateriaal wordt verzameld voor een regelmatige evaluatie", concludeert Inge Faes. Auteur(s): Inge Faes, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be