Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


kans voor verbeteringen
TreinTramBus: Nieuwe treindienst gemiste kans voor verbeteringen vrijdag, 04 november 2011 11:05

Grensvervoer gaat achteruit

Reizigster In december voert de NMBS een nieuwe dienstregeling in. TreinTramBus is niet tevreden: de dienstregeling is vooral een status quo. Lang gevraagde verbeteringen komen er niet.

Voor de meeste treinreizigers verandert er in december niet zo veel. Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: "De treinen van Limburg naar Brussel en Antwerpen blijven traag. Bestaande verbindingssporen, zoals de bochten van Herent en van Aarschot, worden alleen in de spits gebruikt: veel reizigers zijn daardoor een kwartier te lang onderweg van Limburg naar Brussel of Antwerpen. Van de kust en Gent naar Brussel blijven de treinen slecht gespreid: drie treinen op twintig minuten, daarna veertig minuten niets. TreinTramBus wil dat de NMBS dringend werk maakt van een betere spreiding."

De grensoverschrijdende treinverbindingen gaan erop achteruit: de rechtstreekse trein Brussel-Maastricht valt weg en verder verdwijnt de laatste trein Luik - Maastricht en terug. Ook wordt één van de treinen Brussel-Straatsburg-Basel afgeschaft. De treinen van Antwerpen over Gent naar Noord-Frankrijk gaan trager rijden.

Toch zijn er enkele kleine lichtpuntjes: de laatste trein Brussel-Oostende, die in juni werd afgeschaft, keert vanaf december terug. Bovendien verwacht TreinTramBus dat de aanpassingen tot een betere stiptheid tussen Gent en Antwerpen zullen leiden. In de oude dienstregeling rijden de treinen elkaar immers in de weg. Daar staat tegenover dat de laatste trein Antwerpen-Gent al om 22u53 zal vertrekken: dat is een uur te vroeg.

Het ergste moet nog komen. "De aanpassingen van december dit jaar zijn klein bier in vergelijking met de besparingen die in december 2012 zullen worden doorgevoerd. 170 treinen zullen dan worden afgeschaft", zegt Jan Vanseveren.

Iedereen kan de nieuwe dienstregeling raadplegen op de reisplanner van de NMBS. Dit kan door een datum in te geven na 11 december.