Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Teeven opent nieuwbouw Amsterbaken

Staatssecretaris Teeven opent vandaag de nieuwbouw van het forensisch behandelcentrum Amsterbaken te Amsterdam. In juni 2007 is gestart met de nieuwbouw van deze justitiële jeugdinrichting (JJI), die in drie fasen is opgeleverd. De laatste heel recent, in oktober 2011.

De nieuwbouw van Amsterbaken bestaat uit gesloten afdelingen. Daarnaast heeft Amsterbaken de beschikking over een beperkt beveiligde afdeling waar jongeren verblijven die in het kader van hun resocialisatie, overdag bijvoorbeeld naar school gaan of stage lopen en 's nachts en in het weekend in de inrichting verblijven.

Reden voor de nieuwbouw van Amsterbaken was dat het gebouw niet meer voldeed aan de bouwkundige en brandveiligheidseisen en te klein was om delinquente jongens uit de regio Amsterdam op een verantwoorde manier op te kunnen nemen. Dit gaf tevens gelegenheid om het gebouw te optimaliseren om de juiste zorg en behandeling te bieden.

Amsterbaken is een forensisch behandelcentrum voor jongens van 12 tot 23 jaar. Het centrum biedt plaats aan tachtig jongens; zij zijn geplaatst door de kinderrechter vanwege verdenking van of veroordeling voor het plegen van een delict. Amsterbaken biedt alle jongens een pedagogisch dagprogramma - waaronder onderwijs - en behandeling op maat. Amsterbaken maakt onderdeel uit van Spirit Jeugd en Opvoedhulp.

Noot voor redacties (