Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid

Beethovenbuurt

---

Nieuw bestemmingsplan Stadion- en Beethovenbuurt

4 november 2011

De Stadion- en Beethovenbuurt is stedenbouwkundig en cultuurhistorisch gezien een zeer waardevolle buurt. De Wet ruimtelijke ordening (Wro) schrijft voor dat het huidige bestemmingsplan uiterlijk 1 juli 2013 moet zijn vernieuwd. Daarom wordt er nu een nieuw bestemmingsplan gemaakt.

De belangrijkste doelstelling in zowel het huidige als het nieuwe bestemmingsplan is het beschermen van de stedenbouwkundige structuur en de cultuurhistorische waarde. Dit betekent niet dat het gebied geheel `op slot' gaat. Er is onder meer gekeken of de bouwmogelijkheden aan de achterzijde van de daken kunnen worden verruimd. Ook zijn de winkelstraten tegen het licht gehouden.

* Daken
Algemeen geldt dat de huidige dakkapprofielen (zowel aan de straatzijde als aan de achterzijde) behouden moet blijven. Vanwege hun beschermingswaardigheid geldt voor monumenten en monumentwaardige gebouwen dat toevoegingen niet worden toegestaan. Voor panden met een lagere orde staat het behoud van de huidige daken eveneens voorop. Maar het bestemmingsplan maakt het onder voorwaarden mogelijk om aan de achterzijde een dakuitbouw of een extra daklaag te realiseren.

* Winkelstraten
In het bestemmingsplan zijn de Beethovenstraat en het winkelgebied aan de Stadionweg bij het Olympiaplein opgenomen als winkelstraat. Hier zijn de winkels beschermd en staat het behoud van kleinschaligheid voorop.
In de andere straten - zoals de Marathonweg - staat behoud van de kleinschaligheid ook voorop, maar hier is er meer flexibiliteit ten aanzien van het gebruik van de begane grond.

Inloopavond 23 november

Het voorontwerpbestemmingsplan ligt van 7 november tot en met 18 december 2011 ter inzage voor inspraak op beide stadsdeelkantoren. Ook vindt u het voorontwerpbestemmingsplan (vanaf 7 november) op de pagina 'Ter inzage en inspraak'.
Op woensdag 23 november wordt een inloopavond georganiseerd, in de Willem de Zwijgerkerk, Olympiaweg 14. Deze avond duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

Alle inspraakreacties worden van antwoord voorzien in een `Nota van beantwoording inspraak'. Deze nota is een onderdeel van het op te stellen ontwerpbestemmingsplan. In de tweede helft van 2012 wordt het nieuwe bestemmingsplan door de deelraad vastgesteld.
---