Gemeente Stede Broec

Stede Broec kiest voor volledige asbestsanering Martinuscollege

04-11-2011 De gemeenteraad van Stede Broec heeft unaniem besloten al het aanwezige asbest in het Martinuscollege te verwijderen. De Stede Broecse commissieleden hebben zich tijdens de gezamenlijke commissievergadering op 27 oktober al positief uitgesproken over het voorgestelde scenario. De gemeenteraad heeft op 3 november definitief besloten tot volledige asbestsanering.

In de Stede Broecse school voor voorgezet onderwijs is in de zomervakantie asbestbesmetting gevonden. Na deze vondst is een deel van het gebouw voorlopig gesloten. Twee weken na de zomervakantie is het nieuwste bouwdeel na het opruimen van de asbestbesmetting weer toegankelijk. De leerlingen van het VMBO en de Mavo krijgen nu les in het opengestelde deel van het gebouw en in de noodlokalen op het terrein van de school. De HAVO en VWO-leerlingen worden dagelijks met bussen vervoerd naar de tijdelijke huisvesting in een voormalig schoolgebouw in Hoorn. Het is de bedoeling dat alle leerlingen na de voorjaarsvakantie in 2012 weer terecht kunnen in een geheel schone school.

Keuze voor asbestsanering

Na de asbestvondst heeft de gemeente een asbestinventarisatie laten uitvoeren in het gebouwdeel uit 1976 door ingenieursbureau Search, om een zo volledig mogelijke beeld te krijgen van de toepassingen van asbest en om de saneringsmethode te bepalen. Er zijn in totaal negentien kleinere en omvangrijkere asbesttoepassingen gevonden, die gesaneerd moeten worden.

Het college stelde in overleg met het Martinuscollege aan de gemeenteraad voor om te kiezen voor het volledig verwijderen van het asbest. In dit scenario worden alle gevonden asbesttoepassingen verwijderd evenals de losse asbestbesmettingen. De uitvoeringstijd is naar schatting vijftien weken.

De gemeente en de school hebben bij het maken van de keuze gekeken naar de mogelijkheid om een goede onderwijsvoorziening voor de gemeente Stede Broec in stand te houden. Ook de doelmatigheid van de besteding van gemeenschapsgelden is in de keuze meegenomen. Op basis van een bouwkundig onderzoek en het onderzoek van Search blijkt dat het niet nodig is de school te slopen en nieuwbouw neer te zetten.

Als de school weer volledig asbestvrij is, dan is het ook weer een flexibel gebouw en kan het schoolbestuur intern zelf weer aanpassingen regelen die nodig zijn voor het geven van goed onderwijs.

Dekking kosten

Door het college is alles op alles gezet om de algemene reserve (de reserve van de gemeente die bedoeld is om onvoorziene noodzakelijke uitgaven zoals deze uit te bekostigen) zoveel mogelijk te ontzien. De totale kosten voor de gemeente Stede Broec worden geraamd op ruim EUR 5,1 miljoen voor het Martinuscollege.
Uiteindelijk hebben we 2,1 miljoen uit de algemene reserve moeten halen. 1,5 miljoen voor de tijdelijke huisvestiging en 6 ton voor het noodfonds. De rest, 2,7 miljoen voor de sanering en het herstel en resterende 3 ton voor ophoging van het noodfonds hebben we op een andere manier kunnen dekken, onder andere door de verkoop van NUON-aandelen, bestemmingsreserve N23, bijdrage Martinuscollege en uit onvoorzien 2011.

In het vervolgtraject wordt nog bekeken welke kosten uiteindelijk voor het Martinuscollege of de gemeente komen. Het college is met de Raad van mening dat vanwege de snelheid van dit alles, de gemeente deze kosten voorfinanciert.

Deze kosten betekenen wel een grote aanslag op de begroting van de gemeente. Extra financiële ruimte is er nu niet meer. 04-11-2011