Politiebond ACP

Levenslooprechten WAO-collega's gewaarborgd via lening

Gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's met een WAO-uitkering krijgen een inkomensondersteuning als ze voor eind 2011 EUR 3.000,- op een levenslooprekening willen storten. Dat bedrag is voldoende om op 31 december van dit jaar als levensloopspaarder te worden erkend en ook na 2011 aanspraak te behouden op de gunstige fiscale spelregels van de huidige levensloopregeling. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de politievakbonden hebben hierover afspraken gemaakt.

De maatregelen zijn overeengekomen om te voorkomen dat WAO-collega's deze spaarmogelijkheid buiten hun schuld verliezen. De korpsen, de Politieacademie en vtsPN hebben hun medewerking toegezegd.

Apart gezet

Politieambtenaren krijgen sinds 2006 een levenslooptoelage. Vijfhonderd gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's met een WAO-uitkering hebben dat geld tot nu toe echter nog nooit uitbetaald gekregen. De werkgever houdt deze geldsom in overleg met de bonden inmiddels al zes jaar voor ze vast, omdat uitbetaling volgens de huidige sociale wetgeving zou leiden tot een verlaging van hun WAO-uitkering en/of invaliditeitspensioen. De politiebonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken/Veiligheid en Justitie proberen al sinds 2006 via de politiek en via de rechter verandering in deze situatie te krijgen, maar tot op heden met weinig succes. Het gevolg is dat de WAO-collega's de afgelopen jaren geen gebruik hebben kunnen maken van de levenslooptoelagen zoals dat voor andere politieambtenaren wel mogelijk was: hetzij laten uitbetalen als extra loon, hetzij rechtstreeks op een eigen levenslooprekening laten storten ter ondersteuning van hun vroegpensioenmogelijkheden.

Overgangsregeling levensloop

Medio september deed zich een nieuwe politieke complicatie voor: het kabinet bereikte met de sociale partners een akkoord over een nieuw pensioenstelsel en ook over de afschaffing van de levensloopregeling vanaf 2012. Alleen spaarders die op 31 december 2011 minstens EUR 3.000,- op een levensloopregeling hebben staan, mogen ook na 2012 verlof blijven sparen op basis van de relatief gunstige spelregels van de huidige levensloopregeling. Voor alle anderen wordt het verlofsparen voortaan beperkt tot de mogelijkheden van de nieuwe vitaliteitsregeling. Met andere woorden: nog voordat er een rechtvaardige oplossing was gevonden voor het realiseren van hun levenslooprechten, dreigden de vijfhonderd WAO-collega's hun aanspraak op de voordelen van het levensloopsparen voorgoed kwijt te raken. In de huidige situatie zou namelijk geen van hen op 31 december 2011 minstens EUR 3.000 op een levenslooprekening hebben staan.

Leningen beschikbaar

Na overleg tussen de bonden en de minister is er nu een oplossing. Collega's die dit jaar nog EUR 3.000 aan salaris en eindejaarsuitkering ontvangen (na aftrek van de pensioenpremies) kunnen besluiten dit bedrag op een levenslooprekening te laten storten. Afgesproken is dat de korpsen WAO-collega's de komende twee maanden leningen gaan verstrekken om dit verlies aan netto inkomen op peil te houden. Dat moet het voor hen mogelijk maken (desgewenst) voor de jaarwisseling EUR 3.000,- op een levenslooprekening te laten storten en dus hun aanspraak op de voordelen van het levensloopsparen na 2011 te behouden. De lening zal door de collega netto terugbetaald moeten worden op het moment dat de levenslooptegoeden worden vrijgegeven. Bekeken gaat worden of de terugbetaling kan plaats vinden via verrekening met de levenslooptegoeden vanaf 2013. Indien dit niet mogelijk is zal terugbetaling te zijner tijd vanuit het netto salaris plaats moeten vinden.

Drempelbedrag

Is het bedrag van EUR 3.000 dit jaar niet meer te halen voor een collega omdat deze te weinig inkomsten heeft, dan kan er helaas geen gebruik worden gemaakt van levensloop en zal de afweging moeten worden gemaakt of de levenslooptoelagen worden uitbetaald dan wel gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om de toelagen in verlof om te zetten. Over de uitwerking van de verlofconstructie is nog overleg met de Belastingdienst gaande.

Spaarloon

Het in hetzelfde jaar benutten van zowel de spaarloon- als de levensloopregeling is wettelijk niet toegestaan. WAO-collega's kunnen dus alleen EUR 3.000 op een levenslooprekening storten als ze in 2011 GEEN geld hebben gestort op een spaarloonrekening. Is dat wel gedaan, dan kan een verzoek aan de spaarloonuitvoerder worden gedaan om dit zo snel als mogelijk ongedaan te maken (het geld terug te storten). Aan het korps moet verzocht worden om de belastinginspecteur in de regio daarvoor ook toestemming te laten verlenen. Over de fiscale goedkeuring van een dergelijke spijtoptantenregeling is inmiddels overleg met de Belastingdienst gaande.

HPT en IP

Eind vorig jaar heeft de Pensioenkamer besloten de levenslooptoelagen niet met de herplaatsingstoelage (HPT) te verrekenen. Ontvang een collega alleen een HPT, dan kan het korps dus verzoeken de levenslooptoelagen te gaan uitbetalen en bijvoorbeeld op een levenslooprekening storten. De Pensioenkamer is ook gevraagd om bij de berekening van een op dienstjaren gebaseerd invaliditeitspensioen de levenslooptoelagen buiten beschouwing te laten. Het besluit daarover wordt op 24 november verwacht.

Inlegmaximum

Van collega's die na 1954 zijn geboren mag per jaar maximaal twaalf procent van het belastbaar loon worden doorgestort naar een levenslooprekening. Om EUR 3.000 te kunnen storten dient een WAO-collega dus een belastbaar inkomen te hebben van minimaal EUR 25.000. Zo niet, dan heeft het geen zin om gebruik te maken van een lening van het korps. In dat geval is het de afweging of de levenslooptoelagen worden uitbetaald dan wel gebruik te maken van de mogelijkheid om de toelagen in verlof om te zetten. Over de uitwerking van de verlofconstructie is nog overleg met de Belastingdienst gaande.

Nieuw loonbegrip

Tegenover het afsluiten van de levensloopregeling voor nieuwe deelnemers vanaf 2012 staat voor WAO-collega's een doorbraak op uitbetalingsgebied. De regering heeft aangekondigd een nieuw loonbegrip te gaan hanteren, naar verwachting vanaf 1 januari 2013. Volgens de huidige plannen zouden vanaf die datum levenslooptoelagen die door een werkgever rechtstreeks op een levenslooprekening worden gestort niet langer verrekend worden met uitkeringen op basis van werknemersverzekeringen. De nu door de korpsen aangeboden leningen kunnen gezien worden als een voorschot op de uitbetaling van de levenslooptoelagen in geld vanaf 2013. De verrekening van het een en het ander wordt te zijner tijd nog nader uitgewerkt. Als blijkt dat verrekening met de levenslooptegoeden niet mogelijk is zonder gekort te worden op de WAO zal terugbetaling vanuit het netto salaris moeten plaats vinden. Belangrijk: het is nog niet zeker dat na 1 januari 2013 levenslooptoelagen niet tot het loonbegrip worden gerekend en daarnaast biedt het nieuwe loonbegrip geen oplossing voor de uitbetaling van de tegoeden die in de jaren 2006 tot en met 2012 zullen zijn opgebouwd. De bonden en de minister zijn nog altijd druk doende om ook dat levensloopkapitaal op een rechtvaardige manier 'uitbetaald' te krijgen. Hiervoor is nog overleg noodzakelijk met externe partijen als de Belastingdienst.

Nadere informatie

WAO-collega's ontvangen over bovenstaande afspraken nadere informatie van de werkgever. Voor de WAO-collega's die hun huidige levenslooprechten voor de toekomst veilig willen stellen geldt het dringende advies nu alvast een levenslooprekening te openen. Heeft u dat in 2006 al gedaan, dan is het adivies om bij de uitvoerder Loyalis na te gaan of die rekening nog beschikbaar is.

---

04/11/11 12:46

---