Interprovinciaal Overleg (IPO)



Minister Schultz kan verder met Omgevingswet

4 november 2011

Er is brede steun van de Tweede Kamer voor de vernieuwing van het omgevingsrecht, zo bleek in het AO van 2 november. Minister Schultz van Haegen (VVD) kan doorgaan met de nieuwe Omgevingswet, waarin 60 wetten op het fysieke domein worden geïntegreerd. De coalitie brak een lans voor meer decentrale afwegingsruimte en regionaal maatwerk. Moties worden nog verwacht van GroenLinks en SP.

Sander de Rouwe (CDA) stond positief tegenover de ontwikkelingen bij de provincies. Ook Johan Houwers (VVD) vond dat we vertrouwen mogen hebben in de democratisch gekozen organen van provincies en gemeenten. Maar hij merkte ook op dat decentrale overheden de ontstane ruimte niet moeten dichtregelen. De minister zei dat ze in bestuurlijk overleg van IPO en VNG al de verzekering heeft gekregen dat dit niet gebeurt.

Tjeerd van Dekken (PvdA) was nog niet in alle opzichten overtuigd, maar wacht het voorontwerp van de wet af. Hij is beducht voor willekeur in de normstelling en dringt aan op een zorgvuldig proces. Minister Schultz: `Als er nationale normen zijn, dan zijn die voor iedereen gelijk.' Ook Stientje van Veldhoven (D66) legde nadruk op de borging van normen in de Omgevingswet: `Geen ontwikkeling zonder adequate bescherming.' Voor afwegingsruimte moet volgens haar ook voldoende kennis zijn.

Moties worden nog verwacht van GroenLinks en SP. Van Gent wil een betere bescherming van de zachte waarden in de wet. De SP zal waarschijnlijk een motie indienen over het alsnog uitvoeren van een onafhankelijke probleemanalyse.

De reactie van de minister: `Ik ken het probleem voldoende op basis van overleg met vele partijen uit de beroepspraktijk, waaronder het IPO. De Omgevingswet biedt een actievere benadering voor het realiseren van beleidsdoelen.' Volgens haar is de tijd er rijp voor. De Kamer krijgt een brief over de uitgangspunten van de Omgevingswet.