Gemeente Den Haag

Terugblik bijeenkomst accomodatie en exploitatie

Op woensdag 2 november organiseerde Sportsupport een informatieve bijeenkomst over accommodatie en exploitatie kantine.

De opkomst was goed: er waren 80 verenigingsbestuurders van zo'n 40 verschillende verenigingen. Wethouder Karsten Klein verzorgde de aftrap. Hij sprak over zijn visie over de maatschappelijke rol van de sportvereniging in de wijk, de zogenaamde Civil Society.

Daarna waren er twee presentaties over actuele ontwikkelingen voor sportverenigingen.

Accommodatie

Sinds kort is bekend dat er extra geld beschikbaar komt voor aanpassingen aan sportaccommodaties. Belangrijk hierbij is de maatschappelijke rol van de sportvereniging. De bestaande IVS-regeling wordt aangepast op deze nieuwe ontwikkeling. Vanaf 2012 bestaan de volgende subsidiemogelijkheden:

* Achterstallig onderhoud: 66% tot een maximum van EUR 100.000
* Vervanging (nieuwbouw) club/kleedgebouw: 66% tot een maximum van EUR 500.000

* Verbetering van de (bouwkundige) multifunctionaliteit clubgebouw: 66% tot een maximum van EUR 500.000

* Verbetering van de verenigingsaccommodatie: 33% tot een maximum van EUR 100.000

Onderaan deze pagina vindt u de presentatie die op 2 november is gegeven over dit onderwerp. Binnenkort verschijnt op deze website meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure van de nieuwe IVS-regeling en de termijn voor het indienen.

Exploitatie kantine

In deze sessie werden de processen rondom de exploitatie van de kantine besproken. Waar moet je rekening mee houden bij de in-en verkoop? Hoe kun je de het beste onderhandelen met leveranciers? Deze vragen werden aan de hand van concrete voorbeelden besproken.

Drank- en Horecawet

Er komt een nieuwe Drank- en Horecawet. De aanleiding hiervoor zijn twee belangrijke ontwikkelingen voor gemeenten: zij worden verplicht om verordeningen op te stellen om paracommercialisme te reguleren. Daarnaast moeten zij regels opstellen over de verstrekking van alcohol tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en tijdens niet-verenigingsgebonden activiteiten.

Paracommerciële instellingen zijn verenigingen en stichtingen die horeca-activiteiten ontplooien die los staan van hun hoofddoelstelling. Denk bijvoorbeeld aan wijk- en buurthuizen en kantines van sportverenigingen (Bron: www.helmond.nl).

Verder is belangrijk:

* De drank-en horecavergunning is verplicht voor sportverenigingen met een kantine waar alcohol wordt geschonken (in eigen beheer);
* Binnen de vereniging moeten minimaal twee leidinggevenden beschikbaar zijn die in het bezit zijn een verklaring Sociale Hygiëne;

* Barvrijwilligers die alcoholhoudende dranken verstrekken moeten een Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) hebben gevolgd.

In onderstaande presentatie vindt u meer informatie over de nieuwe Drank- en Horecawet.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Verenigingsondersteuning. Per email naar
verenigingsondersteuning@denhaag.nl of per telefoon: (070) 353 26 18.

PDF bestand Nieuwe subsidieregeling Investering Sportaccommodaties (PDF, 502 kB)

PDF bestand Wijzigingen in Drank- en Horecawet (PDF, 4185 kB) Zie het origineel