Politie Groningen

Jongeren aangehouden voor 17 straatroven

Groningen, 04-11-2011 o Met de aanhouding van vijf jongeren in de leeftijd van 17 en 18 jaar heeft de politie helderheid gekregen over zestien straatroven in de stad Groningen en één in Hoogezand. De vijf aangehouden verdachten zijn vier jongens en één meisje in de leeftijd van 17 en 18 jaar uit Groningen. Daarnaast werden vijf mannen aangehouden voor heling. Alle berovingen werden in de maand augustus en september gepleegd. De verdachten hebben bekend.

Zeventien straatroven

De jongeren worden verdacht van zeventien straatroven. Zo werd onder andere op dinsdag 9 augustus 2011 rond 00.15 uur een 16-jarige jongen uit Groningen slachtoffer van de overvallers. Terwijl de knaap op de Berlageweg stond werd hij onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van zijn mobiele telefoon en een horloge. Eerder op de avond was een 20-jarige inwoner van Hoogezand het slachtoffer van de overvallers. Ook hij moest onder bedreiging van een vuurwapen zijn mobiele telefoon afgeven. Twee dagen later was een 20-jarige jongeman uit Groningen aan de beurt. Op de Korreweg werd hij aangesproken en werd onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen tot afgifte van zijn geld. Op 17 september werd een 35-jarige taxi-chauffeur beroofd door twee knapen op de Berlageweg. Zij gristen de portemonnee van de chauffeur uit zijn handen toen de rit betaald moest worden. Een 24-jarige Groninger werd op maandag 15 september op de Kornalijnlaan van zijn fiets getrokken. Er ontstond een gevecht waarbij de het slachtoffer met vermoedelijk een vuurwapen op zijn hoofd werd geslagen.

Aanhoudingen

Eind september kon de eerste verdachte worden aangehouden. Hij reed op een gestolen scooter en bleek fotos in zijn telefoon te hebben waarop gestolen spullen stonden. Tijdens rechercheonderzoek, een uitgebreid onderzoek naar de weggenomen goederen en op grond van binnengekomen informatie kon het Roofcoördinatieteam van de Regiopolitie Groningen vijf mannen uit Groningen aanhouden voor heling. Al snel leidde het spoor naar de vijf straatrovers. Zij werden gefaseerd aangehouden. De berovingen werden in verschillende aantallen en samenstellingen gepleegd. De 17-jarige vrouwelijke verdachte werd veelal door de aangevers omschreven als een jongen. De berovingen vonden plaats in de late avonduren en tijdens de nachtelijke uren.

Gestolen spullen

Bij onderzoek in de woningen van de verdachten trof de politie diverse persoonlijke spullen van de slachtoffers aan. Bij de zoeking werden onder meer mobiele telefoons, een horloge en merkkleding gevonden. De gestolen spullen zijn terug gegeven aan de eigenaren.

Verdachten

Vier van de vijf verdachten zitten nog vast. Het 17-jarige meisje werd in afwachting van haar rechtszaak geschorst. De vijf verdachten zijn uitgebreid gehoord over hun betrokkenheid bij de berovingen. De jongeren gaven geldzucht op als motief voor het plegen van de strafbare feiten.

De vier jongens waren eerder met de politie en justitie in aanraking geweest in verband met gewelds- en vermogensdelicten. De vrouwelijke verdachte had niet eerder een strafbaar feit gepleegd. De vijf helers werden na het afleggen van een verklaring in vrijheid gesteld. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Het onderzoek is afgerond en het dossier is naar het Openbaar Ministerie gezonden.