Staatsbosbeheer: mooie bladverkleuring in het Nederlandse bos

Persbericht van Staatsbosbeheer

Vooral in het ochtendlicht is het heerlijk toeven in het bos

Door het zachte najaar kunnen we momenteel in de bossen volop genieten van mooie herfstkleuren. Dankzij het relatief warme, rustige weer is er in onze bossen een ware 'indian summer' te bewonderen. Het goud van eiken, beuken, esdoorns en lariks is oogverblindend in de late herfstzon. Het is dan ook meer dan de moeite waard om er dit weekend op uit te trekken. Boswachter Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer: 'Ik kan me niet heugen dat de eiken in november nog zo vol in het blad staan, en ze zijn ook nog eens uitzonderlijk geel verkleurd! Mijn advies: ga naar buiten, en geniet ervan.' Op de website staatsbosbeheer.nl kunt u tal van wandelingen vinden die garant staan voor een heerlijke tijd in het herfstbos.

Tijdens deze herfst zijn er in de bossen veel kleuren te bewonderen. Een van de meest opvallende veranderingen in de natuur is het verkleuren van de groene bladeren naar rood, geel en goudkleurig. Door het vroege voorjaar kleurden veel bladeren al begin augustus bruin. De bomen gingen vroegtijdig in rust. Maar na een periode van relatief zacht weer, zijn de bomen in heldere herfstkleuren getooid en daardoor dit jaar uitzonderlijk mooi. Een echte 'indian summer'.

Zonnepanelen van de boom
Vanaf het voorjaar heeft elk blad gestaag gewerkt aan het omzetten van zonne-energie in voedsel. In feite zijn de bladeren dus de zonnepanelen van de boom; panelen die heel knap in elkaar zitten. Onmisbaar bij het fotosyntheseproces zijn de bladgroenkorrels die ook de kleur van het blad bepalen. Daarnaast bevat elk blad nog een kleine hoeveelheid gele en oranje kleurstoffen.

Verkleuring
In het najaar verandert er het een en ander. De dagen worden korter, de temperatuur daalt en dat heeft zijn invloed op de bladeren: minder zonlicht betekent minder voedsel. Door de temperatuurdaling neemt de productie van bladgroen af. De boom trekt het bladgroen terug naar de stam en de takken. De grote verkleuring van het blad begint. Het teruglopen van de voedselproductie vormt het startsein voor de aanmaak van een kurkachtige stof die geleidelijk aan het bladsteeltje afsluit van de tak. Doordat het groen uit het blad verdwijnt, worden de kleuren die ook in het blad aanwezig zijn, zichtbaar. Zoals rood, oranje en geel.

Geen storm
Door het zachte najaar, het uitblijven van een flinke najaarsstorm en vorst, blijft het blad relatief lang hangen en kunnen we genieten van mooie kleurenpracht in het bos. Een zuchtje wind is voldoende om het blad te doen afvallen. De kurkachtige afsluiting heeft er dan voor gezorgd dat het bladsteeltje makkelijk van de tak breekt en geen open wond achterlaat maar alleen een litteken. Wanneer dan de takken kaal zijn is pas goed zichtbaar hoe alles alweer in gereedheid is gebracht voor de lente. Zaadjes zijn gevormd, vetgemest en beschermd. Elke knop voor de groene lawine van de volgende lente wacht, stijf opgerold, tot het zover is. Een wonderbaarlijk proces dat jaar na jaar plaatsvindt in het ritme van de seizoenen.

Voor kinderen
Staatsbosbeheer heeft voor kinderen het infoblad 'Hoe werkt een boom' gemaakt. Te downloaden via de site buitengidsvoorkids.nl Ook leuk voor een spreekbeurt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

*

Links:
http://www.staatsbosbeheer.nl



Razende Robot Reporter