Nieuwe methode geeft inzicht in verspilling in de voedselketen

Persbericht van Agro & Co Brabant

Verspilling in Beeld; integrale methodiek tegen verkwisting voedsel

Tilburg (4 november 2011) - Jaarlijks gooien we in Nederland met z'n allen 9,4 miljoen voedsel weg. Het grootste gedeelte (6,4 miljoen ton) gaat verloren bij de oogst en de verwerking tot voedselproducten, maar ook bij mensen thuis verdwijnt een grote hoeveelheid (1,8 miljoen ton) ongebruikt in de vuilnisbak. Om deze verkwisting te helpen terugdringen is Verspilling in Beeld ontwikkeld. Dit is een integrale methodiek die zichtbaar maakt waar in de hele agrofoodketen (van grond tot mond) verspilling plaatsvindt, wat de oorzaken zijn en welke maatregelen genomen kunnen worden om tot verbeteringen te komen.

Verspilling in Beeld is een initiatief van ontwikkelmaatschappij Agro & Co Brabant. De methodiek is een optimalisatie van bestaande verbetertechieken.

Praktisch en bruikbaar
'Daarmee is de methodiek vooral bruikbaar als hulpmiddel voor kleine en middelgrote bedrijven', stelt Ed Hendriks, namens Agro & Co opsteller van Verspilling in Beeld. 'De in het bedrijfsleven bekende modellen zijn zo grootschalig dat het voor een doorsnee voedselverwerker ondoenlijk is zich aan de richtlijnen te houden. Het middel schiet daarmee zijn doel voorbij.'

Toenemende aandacht
Het onnodige verlies aan voedsel krijgt - mede door de aanhoudende groei van de wereldbevolking - steeds meer aandacht. Nationale en internationale organisaties doen in dat kader aanbevelingen waarmee voedselproducenten, supermarkten en consumenten hun verspilling kunnen reduceren. Telers en bedrijven kunnen hun werkprocessen beter op elkaar afstemmen om verkwisting te beperken en supermarkten zouden meer rekening kunnen houden met het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens (portiegrootte).

Houdbaarheidsdata
Consumenten op hun beurt kunnen een reëler beeld krijgen van uiterste houdbaarheidsdata. In veel gevallen zegt zo'n datum alleen maar dat het gekochte product op de aangegeven datum waarschijnlijk niet meer voor de volle 100 procent gelijk is aan toen het werd gekocht. Er is mogelijk wat kleurverschil, misschien een licht smaakverlies, maar het product is nog steeds heel goed eetbaar. Veel consumenten gooien echter in zulke situaties uit vrees voor bederf producten weg.

Overhandiging Gerda Verburg
Gerda Verburg, de ambassadeur voor Nederland bij de FAO, neemt maandag 7 november het eerste exemplaar van Verspilling in Beeld in ontvangst. Zij krijgt de handleiding overhandigd tijdens het Beter Eten 2011 Congres, dat die dag (13.00 - 18.00 uur) in de Brabanthallen (Den Bosch) wordt gehouden. Voedselverspilling is een van de hoofdthema's van het congres, dat wordt afgesloten met een No Waste Diner, een driegangenmaaltijd bereid met producten die normaal gesproken zouden zijn weggegooid.

Deelnemers krijgen tijdens het Beter Eten Congres 2011 het rapport Verspilling in Beeld uitgereikt. Het rapport is ook op te vragen via info@agro-brabant.nl.

Over Agro & Co Brabant
Agro & Co Brabant (aandeelhouders: ZLTO, Rabobanken Brabant, provincie Noord-Brabant) is de ontwikkelmaatschappij voor de agrofoodsector en de groene ruimte van Noord-Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfasen van hun bedrijf. Zo nodig verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend kapitaal om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.agroenco.nl/homepage.aspx



Razende Robot Reporter