Politiebond ACP

Gesprekken CAO 2012 e.v. van start

De onderhandelaars van de politievakbonden en het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben vandaag (vrijdag 4 november) een verkennend gesprek gevoerd over de nieuwe CAO Politie voor 2012 en verder. Vooralsnog is gesproken over de verschillende onderwerpen die nog openstaan vanuit eerdere overleggen met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden van politiemensen. "Voordat we over nieuwe thema's gaan onderhandelen, moet eerst gesproken worden over hoe thema's die nog openstaan uit eerdere CAO's en de `Packagedeal' worden afgerond. Pas dan hebben we een goed vertrekpunt voor de nieuwe CAO", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

Tijdens het verkennend gesprek is voornamelijk gesproken over de recentelijk geconstateerde financieringsproblematiek van de huidige VPL-afspraak (VUT, prepensioen en levensloop). Daarnaast is er gesproken over de evaluatie van afspraken uit de `Packagedeal' over inzetbaarheid, bedrijfsvoering en de studentensalarissen. "Dit is een belangrijke fase die vooraf gaat aan het formele CAO-overleg. We willen immers dat eerdere afspraken goed worden uitgevoerd. Als dat niet lukt, hebben we een heel ander gesprek over de nieuwe thema's."

Inventarisatie

In de CAO 2005-2007 zijn afspraken gemaakt om eerder stoppen met werken mogelijk te maken. De ACP is van mening dat politiemensen geen nadeel mogen ondervinden van de financieringsproblemen van de huidige VPL-afspraak. Ook vanuit de `Packagedeal' zijn er nog `open eindjes' die nodig moeten worden gedicht. Zo zijn er afspraken gemaakt over extra instroom van nieuwe studenten in ruil voor een korting op het salaris tijdens schoolkwartielen. In de praktijk blijkt de uitvoering van deze regeling tot problemen te leiden. Verder is er in de `Packagedeal' afgesproken om een inventarisatie te maken over de mogelijkheden tot vergroting van bekwaamheid, geoefendheid en vitaliteit van medewerkers (levensfasebewust personeelsbeleid). Daarnaast is een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van flexibele inzet van medewerkers in de bedrijfsvoering. De uitkomsten van deze inventarisaties zijn vandaag aan de orde geweest in het gesprek.

Afstemming andere bonden

De politievakbonden zullen in de komende week gezamenlijk de wijze waarop de inzet en samenwerking verder vorm gaat krijgen nader afstemmen.

Inzet ACP

Het gesprek van vrijdag was het tweede gesprek tussen de vakbonden en minister Opstelten over de nieuwe CAO Politie. In een eerder gesprek hebben ACP-onderhandelaars Gerrit van de Kamp en Wiep van der Pal al in grote lijnen gesproken over de inzet van de ACP voor de nieuwe CAO. Daarbij heeft de ACP aangegeven dat de thema's werkzekerheid, koopkracht en generatiewisseling voor de ACP centraal staan. Meer informatie hierover is te vinden op de speciale webpagina www.acp.nl/cao

Voor de ACP staat voorop dat politiemensen een zwaar en risicovol beroep uitoefenen met alle mogelijke gevolgen van dien. Bovendien is de gehele samenleving gebaat bij een goed functionerende politieorganisatie. Wiep van der Pal: "Wij zullen ons tijdens de CAO-onderhandelingen dan ook hard maken voor de belangen van iedere collega bij de politie. Iedereen die bij de politie werkt, levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in ons land."
---

04/11/11 14:17

---