Rijksoverheid

Herinneringsmedailles voor politie en marechaussee

Nieuwsbericht | 04-11-2011

55 Functionarissen van de Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee hebben gisteren de Nederlandse Herinneringsmedailles Vredesoperaties 2011 ontvangen. Minister Hans Hillen en zijn ambtgenoot Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie speldden de onderscheidingen op in de Nieuwe Kerk in Den Haag.
Minister Hillen speldde de medailles op. Foto: ministerie van Defensie

Het ereteken was voor 22 marechaussees vanwege hun deelname aan missies in Afghanistan, Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Soedan. Voor een bijdrage aan dezelfde missies, plus Cyprus, kregen de 33 functionarissen van de Nederlandse politie de medaille.

20 Jeugdigen onder de 16 jaar kregen een speciaal kindermedaillon voor de steun die zij hun vader of moeder tijdens de missies gaven.

Belang

Minister Hillen wees in zijn speech op het belang van buitenlandse missies voor Nederland: "Onze economie is nauw verweven met de rest van de wereld. Wij verdienen onze boterham letterlijk in het buitenland. Onrust en instabiliteit tasten onze belangen aan. U heeft de belangen van ons land behartigd."
Kinderen van het thuisfront ontvingen de kindermedaille. Foto: ministerie van Defensie

Wederopbouw

De Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee leveren een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van de rechtstaat in landen die door conflicten zijn ontwricht. Dat gebeurt met name door het opleiden, mentoren en opbouwen van de lokale politie. Op dit moment leveren ruim 100 marechaussees en 45 politiefunctionarissen wereldwijd een bijdrage aan een missie.