Gemeente Eindhoven

Burgemeester neemt maatregelen tegen koffiehuis SEM

Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven is van plan om de exploitatievergunning in te trekken van de uitbater van koffiehuis SEM (Stichting Etnische Minderheden) aan de Jan van Riebeecklaan. Verder wil hij het koffiehuis een jaar lang sluiten. Van Gijzel neemt deze (bestuursrechtelijke) maatregelen na de aanhouding van de uitbater en zijn drie broers afgelopen 18 oktober door de Politie Brabant-Zuid-Oost. De vier werden opgepakt in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die wordt verdacht van illegaal gokken, witwassen en hennepteelt.

Dat onderzoek startte in april 2011 en staat onder leiding van het Openbaar Ministerie. De 34-jarige uitbater van SEM geldt als één van de hoofdverdachten. Aanleiding hiervoor is het vermoeden van illegale gokpraktijken in het koffiehuis. Daarnaast bestaan er verdenkingen van het witwassen van geld en hennepteelt. In het kader van het onderzoek verrichtte de politie op 18 oktober doorzoekingen op verschillende locaties. Daarbij werd onder meer een hennepkwekerij aangetroffen. Verder werden administratie, diverse computers, mobiele telefoons en enkele duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen.

Gokbriefjes

In het koffiehuis nam de politie nam hier onder meer enkele duizenden euro's aan contanten, gokbriefjes en een aantal computers in beslag. Ook bleek dat de stroom in het pand illegaal werd afgetapt. In een nabij gelegen garage werd gestolen gereedschap aangetroffen en materiaal dat doorgaans wordt gebruikt voor het kweken van hennep.

De bovengenoemde (verdenkingen van) strafbare feiten zijn voor burgemeester Van Gijzel niet de enige reden voor zijn besluiten om de exploitatievergunning van de uitbater in te trekken en het pand voor langere tijd te sluiten. Er zijn ook meerdere verklaringen van heling en het aanbieden van gestolen goederen in en rondom het koffiehuis. Daarnaast was er sprake van steeds meer overlast voor de omwonenden. Die liep uiteen van hinderlijk rondhangen bij het pand tot het intimideren van buurtbewoners door bezoekers van het koffiehuis. Bovendien bleken bij de doorzoeking op 18 oktober ook blikjes bier in de koelkast van het koffiehuis te staan. Deze waren bestemd voor verkoop. De uitbater heeft daarvoor echter niet de benodigde Drank- en Horecavergunning.

Ernstige verstoring openbare orde

De optelsom van al deze illegale activiteiten betekenen zo'n grote inbreuk op de openbare orde, dat Van Gijzel het noodzakelijk vindt om de exploitatievergunning in te trekken en het pand voor twaalf maanden te sluiten. Met de sluiting van het koffiehuis wil hij ervoor zorgen dat de overlast voor omwonenden vermindert en dat de bekendheid van het pand als plaats voor illegaal gokken, heling en andere illegale activiteiten afneemt. De uitbater wordt met een brief op de hoogte gesteld van het voornemen van de burgemeester.