D66

vrijdag 4 november 2011

Van der Ham: Thuiszittende leerling onacceptabel

D66-Tweedekamerlid Boris van der Ham vindt het onacceptabel dat duizenden leerlingen onterecht thuiszitten. Van der Ham: "Er is een leerplicht, maar als scholen geen trek in bepaalde kinderen hebben, bestaat er voor deze kinderen geen afdwingbaar recht op onderwijs."

Kwetsbare leerlingen

Deze schrijnende situatie kreeg deze week opnieuw een gezicht door een artikel in dagblad Metro over een meisje dat op geen enkele school wordt toegelaten. In haar leerling-dossier stond geschreven dat ze op een eerdere school gepest was. Nieuwe scholen vonden dit te lastig en weigerden haar toegang tot de school. Van der Ham: "Ons schoolsysteem moet kwetsbare leerlingen juist willen opnemen. Ook zij verdienen goed en veilig onderwijs. Ik heb naar aanleiding van deze situatie Kamervragen gesteld."

Informeren ouders

Van der Ham vindt het onbegrijpelijk dat ouders in de toekomst nauwelijks worden betrokken bij het opstellen van een leerling-dossier. "De professionals op een school moeten elkaar natuurlijk informeren over een kind, maar ik vind dat ouders in ieder geval het recht op inzage in zo'n dossier moeten hebben."

Initiatiefwetsvoorstel leerrecht

D66 heeft de minister van Onderwijs vandaag gevraagd om de problemen van thuiszitters nu echt ter hand te nemen. Van der Ham wijst er bij de minister op dat het recht op onderwijs internationaal is vastgelegd, en dat Nederland hier in gebreke blijft. Ook is de privacy van leerlingen in gevaar als leerlingen-dossiers in verkeerde of ondeskundige handen komt. D66 wil de wet wijzigen opdat ouders inzagerecht krijgen en leerlingen hun recht op onderwijs.