Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Afleiding in het verkeer

Publicatiedatum: 4-11-2011 15:47:17

REGIO - Ook deze week is er weer extra aandacht geweest voor automobilisten die waren afgeleid.

Tussen maandag 31 oktober en vrijdag 4 november zijn vijftien verkeersdeelnemers bekeurd. Allen waren niet handsfree aan het bellen tijdens het besturen van hun voertuig. Deze bekeuringen werden in de gehele regio uitgeschreven.
De officier van justitie gaat bepalen wat er met een 51-jarige automobilist uit Purmerend gaat gebeuren. Vrijdagmiddag zou gezien zijn dat de man meer aandacht had voor een mobiele telefoon die naast hem lag dan dat hij op de weg lette. Dit gebeurde op de N224 bij Ederveen.

Wie gevaarlijk rijgedrag vertoond, omdat men bijvoorbeeld met andere zaken bezig was dan bewust rijden, kan worden aangepakt met artikel 5 uit de Wegenverkeerswet. Bij dit artikel hoort een maximumstraf van twee maanden hechtenis of een boete van EUR 3.800,-. Ook is een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal twee jaar mogelijk. Tot en met half december wordt aan de hand van de verkeerscampagne `Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden' aandacht gevraagd voor de risico's van het gebruik van mobiele communicatieapparatuur tijdens het rijden. De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland i.s.m. onder meer de politie, ANWB en BOVAG. De politie zal de komende tijd extra letten op onder meer bellen achter het stuur. Dit gebeurt tijdens reguliere verkeerscontroles, maar bijvoorbeeld ook door het inzetten van onopvallende politievoertuigen.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053


---