Raad voor de Volksgezondheid & Zorg


4 november 2011

Zorghuis Sefkat wint Avicennaprijs 2011

Op 1 november 2011 werd in Utrecht de Avicennaprijs voor de zevende keer uitgereikt. De Avicennaprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die een wezenlijke verbetering in de zorg voor migranten teweeg heeft gebracht. De jury koos uit vijftien voordrachten voor Zorghuis Sefkat, onderdeel van Zorggroep Elde, te Boxtel.

Cultuursensitieve zorg

In mei 2009 is in Noord Brabant Dagverzorging Sefkat van start gegaan voor allochtone ouderen die lijden aan dementie. Samen met Alzheimer Nederland is een Alzheimer theehuis opgezet. Onlangs is het Zorghuis Sefkat geopend. De bevindingen, ervaring en onderzoeksresultaten van Sefkat zijn gebundeld in de vorm van leerproducten die voor iedereen beschikbaar zijn op www.sefkat.nl. Het project heeft geleid tot instroom van 12 allochtone leerlingen die opgeleid worden tot verzorgende.

Oordeel jury:

"De jury beoordeelt het opzetten van voorzieningen voor allochtone patiënten met dementie, in een omgeving waarin geen zeer grote concentraties allochtonen aanwezig zijn, bijzonder positief. Juist dementerende mensen, die hun recente geheugen als eerste verliezen, hebben behoefte aan een hen vertrouwde omgeving waar in een voor hun bekende taal gesproken wordt. De integrale samenwerking met andere zorginstellingen, welzijnsinstellingen, maar vooral ook de opleidingen waardeert de jury positief. Wij zijn bijzonder verheugd om dit jaar de Avicennaprijs uit te reiken aan Sefkat!z"

Conferentie Het heft in eigen handen

Pieter Vos, Algemeen secretaris van de RVZ, reikte de prijs uit tijdens de drukbezochte conferentie Het heft in eigen handen. Sinds vorig jaar organiseren Pharos en RVZ jaarlijks een conferentie in het kader van `de migrant als klant in de zorg. Dit jaar was er in het programma speciale aandacht voor het thema zelfmanagement van patiënten/cliënten en het gebruik van allerlei vormen van ICT technologie in de (zelf)zorg. Een van de voorbeelden was het Eindhovense project Living Lab: senioren met Turkse achtergrond testen technologie om langer zelfstandig te kunnen wonen. Binnenkort zijn het volledige verslag en de presentaties hier te vinden.