Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

gekleurd

Deltadebat bij provincie maatschappelijk gekleurd

Publicatiedatum : 4 november 2011

In hoeverre kan de provincie sturen op de klimaatbestendige inrichting van de ruimte?

Een debat over de Deltavisie Hollands Noorderkwartier met beleidsmakers levert heel andere gezichtspunten op dan een debat met gebruikers van het gebied, zoals bijvoorbeeld agrariërs. Zo bleek na afloop van een bezoek dat het hoogheemraadschap afgelopen week aan de provincie bracht.

Een groep van twaalf adviseurs en beleidsmedewerkers boog zich over de dilemma's uit de Deltavisie. Michiel Schreijer, projectleider van de Deltavisie: "Heel duidelijk was er bij de provincie aandacht voor de achterliggende maatschappelijke kanten van de dilemma's. Als je als provincie wilt afwegen of er eindeloos geïnvesteerd met worden in preventie (sterke dijken) of dat je veel meer uit moet gaan van klimaatbestendige inrichting van de ruimte, dan komt daar onmiddellijk de vraag bij om de hoek in hoeverre de provincie daar ook daadwerkelijk op kan sturen."

Overall werd duidelijk dat de provinciemedewerkers standpunten kozen bij de dilemma's waarbij de maatschappelijke rol van HHNK duidelijk in beeld komt. Multifunctionele dijken en meer inbreng in ruimtelijke ontwikkeling vanuit het waterbeheer betekenen meer verwevenheid met belangen van andere partijen. Het vraagt van het waterschap een sterk ontwikkeld gevoel voor dienstverlening.

De komende weken worden mindebatten gevoerd met het bedrijfsleven, diverse gemeenten, Landschap Noord-Holland en de Milieufederatie. Op 17 november is er een kleinschalig opgezet publieksdebat in Tuitjenhorn. 24 november is het grote slotdebat tijdens het symposium van het hoogheemraadschap.