ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Nieuw inzamelconvenant met VNG en NVRD

4 nov 2011 om 16:37

ICT~Milieu en Wecycle hebben op 2 november jl. namens de producenten en importeurs een inzamelconvenant ondertekend met de VNG en de NVRD. Dit convenant regelt dat gemeenten tegen een kostenvergoeding alle afgedankte elektrische apparaten (e-waste) die zij ontvangen, afgeven aan Wecycle en ICT~Milieu.

E-waste op de milieustraten krijgen

ICT~Milieu draagt zorg voor het inzamelen en verwerken van onder meer computers, mobieltjes en printers. De VNG en NVRD bevelen de gemeenten de afgiftecontracten aan. Daarnaast zetten zij zich in om zoveel mogelijk e-waste, dat nu verdwijnt via onder meer handelaren en opkopers, op de milieustraat te krijgen.

De partijen hebben afgesproken de huidige afgiftecontracten met een jaar te verlengen, inclusief een optie voor verdere verlenging. De looptijd daarvan hangt af van het moment, waarop nieuwe wetgeving van kracht wordt. De Europese regelgeving over de inzameling en recycling van e-waste is momenteel in herziening.

Van links naar rechts: Edwin Zoontjes (manager ICT~Milieu), Wim Schonk (voorzitter bestuur Wecycle), Jan van der Voet (VNG) en Govert Veldhuijzen (NVRD) na ondertekening van
het convenant, dat de afgifte regelt van e-waste door gemeenten aan Wecycle.

Verantwoorde recycling

De gemeenten geven alle e-waste die zij van hun inwoners ontvangen af aan het inzamelsysteem in ruil voor een vergoeding van 81 euro per
1.000 kilo. Dit bedrag is voor de kosten die gemeenten op hun milieustraten maken voor inname, tijdelijke opslag en afgifte. Gemeenten en hun inwoners kunnen door afgifte aan het inzamelsysteem erop vertrouwen dat de ingeleverde e-waste verantwoord wordt gerecycled.

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties kunnen ook nog altijd projecten indienen om PR en communicatie mogelijk te maken richting de inwoners om e-waste in te leveren bij de milieustraten. In het door ICT~Milieu en Wecycle beschikbare gestelde fonds is nog geld beschikbaar. Ga voor meer informatie hierover naar www.nvrd.nl/publiek/wecycle-gemeenten.