Academisch ziekenhuis Maastricht

Nieuwe master Arts-Klinisch Onderzoeker Publicatiedatum: 04-11-2011 Bron: SDC Auteur: SDC Datum: 04-11-2011

Vrijdag 4 november heeft de eerste lichting van 24 afgestudeerden van de masteropleiding tot arts én klinisch onderzoeker zijn diploma gekregen in de St Janskerk in Maastricht. Bij deze gelegenheid is ook de A-KO prijs 2011 uitgereikt aan Siamack Sabrkhany, die zich volgens de Adviescommissie bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de A-KO opleiding.

De vierjarige onderzoeksmaster Arts-Klinisch Onderzoeker (A-KO) leidt studenten met een biomedisch bachelordiploma op tot basisarts en wetenschappelijk onderzoeker, die een brug kan slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg. Het is een veeleisende studie waar maximaal 30 studenten per jaar worden toegelaten na een strenge selectie.

De opleiding werd in 2007 ingesteld aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht en fungeert ook als proeftuin voor innovatie in het medisch onderwijs. De A-KO master werd door de Keuzegids 2011 aangewezen als de beste masteropleiding in het domein geneeskunde in Nederland.

Alle afgestudeerden hebben al een baan in de geneeskunde, waarbij het merendeel (60%) dit combineert met wetenschappelijk onderzoek en/of een promotie-traject.

Vorig jaar is een specifiek A-KO fonds ingesteld binnen het Universiteitsfonds. Dat fonds heeft als doel het leveren van bijzondere bijdragen aan het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek van de A-KO opleiding te stimuleren en degenen die op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de bevordering van het wetenschappelijk onderwijs van de A-KO opleiding te waarderen.

De Adviescommissie van dit fonds heeft een bijzondere prijs beschikbaar gesteld als eerbetoon aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de A-KO opleiding. De eerste prijs werd vandaag uitgereikt aan de afgestudeerde Siamack Sabrkhany. De A-KO prijs bestaat uit een bronzen sculptuur van Maastrichtse kunstenaar Emile Cornelis plus een oorkonde. Siamack stak uit boven de grote groep van goede studenten omdat hij veel initiatieven ontplooide, ideeën ontwikkelde en die samen met zijn medestudenten heeft uitgewerkt en uitgevoerd. Zo nam hij het initiatief tot de oprichting van studievereniging AsKlepiOs, ontwikkelde hij veel wetenschappelijke en sociale activiteiten samen met de leden van AsKlepiOs, zette hij een toegankelijke website op samen met een groep A-KO studenten en dacht hij actief mee over het alumnibeleid.