Rijksoverheid

Aanvullende opleidingsbehoefte Afghaanse politie

Nieuwsbericht | 04-11-2011

Vandaag heeft het kabinet een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de laatste stand van zaken rond de politietrainingsmissie in Afghanistan. De brief gaat onder meer in op de gewijzigde opleidingsbehoefte van de Afghaanse autoriteiten.

Afghanistan heeft in Kunduz behoefte aan training voor lager politiekader en aan opleiding van Afghaanse politietrainers. Dit in aanvulling op de thans bestaande training van rekruten. Het kabinet meldt in de brief dat de Nederlandse politietrainingsmissie in deze behoefte gaat voorzien.

Het is verder gebleken dat er behoefte bestaat aan opleidingen voor politie buiten Kunduz en aan de opleiding van de Afghaanse grensbewakingspolitie. Het kabinet meldt in de brief dat de mogelijkheden daarvoor zullen worden onderzocht.

In de brief gaat het kabinet verder in op het belang van de overdracht van de verantwoordelijkheid voor veiligheid en stabiliteit aan de Afghaanse overheid. Het kabinet benadrukt het belang van verzoening en de betrokkenheid van de internationale gemeenschap daarbij.

Het werk is na 2014 nog niet af, aldus het kabinet. Nodig is in de eerste plaats een extra inspanning van de Afghanen zelf. Afghanistan zal daarbij ook na 2014 internationale steun nodig hebben, met name in de vorm van training en advisering en ontwikkelingsprogramma's. Nederland zal dit standpunt uitdragen op de Afghanistan-conferentie van begin december in Bonn.