Groep Brussel Lambert


4 november 2011 Na 17.45 u

Gereglementeerde informatie

Tussentijdse verklaring

Gegevens eind september 2011 (eind september 2010)(globaal/per aandeel)

Nettoresultaat

(deel van de groep) EUR - 12 miljoen (EUR 596 miljoen) EUR - 0,07 (EUR 3,84)

Nettoresultaat zonder overdrachten

en waardeverminderingen EUR 593 miljoen (EUR 614 miljoen) EUR 3,82 (EUR 3,97)

Cash earnings EUR 464 miljoen (EUR 552 miljoen) EUR 2,88 (EUR 3,42)

Aangepast netto-actief EUR 10.655 miljoen (EUR 13.063 miljoen) EUR 66,04 (EUR 80,96)

De berekeningsmethode per aandeel steunt op het aantal uitgegeven aandelen op 30 september (161,4 miljoen), behalve voor het nettoresultaat per aandeel, waarvoor, in toepassing van de IFRS, wordt verwezen naar het gewogen gemiddelde aantal gewone aandelen (155,3 miljoen in 2011).

De Raad van Bestuur die is bijeengekomen op 4 november 2011, heeft beslist Ian Gallienne en Gérard Lamarche tot gedelegeerd bestuurder te benoemen met ingang van 1 januari 2012, datum waarop Gérald Frère en Thierry de Rudder hun uitvoerende functies neerleggen.

Ian Gallienne en Gérard Lamarche zullen samen met Albert Frère, die CEO blijft, het nieuwe Uitvoerende Management van GBL vormen.

Gérald Frère zal vanaf die datum het voorzitterschap van de Raad van Bestuur waarnemen.

Tegelijkertijd zal Thierry de Rudder het voorzitterschap van het Vast Comité op zich nemen en zal zich, samen met Paul Desmarais Jr., bij Paul Desmarais voegen als Ondervoorzitter van de Raad van Bestuur.

Ter gelegenheid van deze machtsoverdracht, zal Patrick De Vos, Financieel Directeur, de groep verlaten na een voorbeeldige carrière van 26 jaren. Hij zal opgevolgd worden door Olivier Pirotte, die heden Directeur van de Deelnemingen is.

De Raad dankt Gérald Frère, Thierry de Rudder en Patrick De Vos voor hun toewijding en hun belangrijke bijdrage tot de ontwikkeling van de Groep. Hij wenst de nieuwkomers en de vertrekkers heel veel succes toe met hun nieuwe ondernemingen.

De Raad van Bestuur heeft eveneens het geconsolideerd resultaat van GBL per 30 september 2011 vastgesteld. Dit niet-geauditeerd resultaat werd opgemaakt volgens de IFRS en is gebaseerd op de financiële verslaggeving die werd medegedeeld door Lafarge, Imerys en de private-equityfondsen.

Het geconsolideerd nettoresultaat, deel van de groep, per 30 september 2011 bedraagt
EUR - 12 miljoen, tegen EUR 596 miljoen over dezelfde periode 2010. Het resultaat omvat een waardevermindering van EUR 650 miljoen dat, in toepassing van de IFRS, geboekt werd op de deelneming in Lafarge. Merk wel op dat deze waardevermindering van louter boekhoudkundige aard geen effect heeft op de cash earnings of op het aangepast netto-actief van GBL. Zonder resultaten op overdrachten en waardeverminderingen, zou het nettoresultaat EUR 593 miljoen bedragen, tegen EUR 614 miljoen over dezelfde periode 2010.

De cash earnings over de eerste negen maanden van het jaar bedragen EUR 464 miljoen, tegen EUR 552 miljoen over dezelfde periode 2010. Deze evolutie is hoofdzakelijk te wijten aan de vermindering van de geïnde dividenden met EUR 78 miljoen. De bijkomende dividenden die geïnd werden op de in 2011 aangekochte 25,6 % van Imerys, konden de lagere dividenduitkering door Lafarge en de verschuiving naar het vierde kwartaal van een deel van de uitkering door Total slechts gedeeltelijk opvangen.

Portefeuille: tijdens de eerste negen maanden van 2011 heeft GBL meer dan EUR 1,2 miljard in haar portefeuille geïnvesteerd, meer bepaald via de aankoop van 25,6 % van het kapitaal van Imerys in april. Zij heeft eveneens haar deelneming opgetrokken in Arkema, die vandaag 10 % van het kapitaal bereikt. Deze aankoop werd gefinancierd met de gedeeltelijke verkoop van de Iberdrola-aandelen. In de private equity heeft GBL EUR 66 miljoen in Ergon Capital Partners geïnvesteerd om twee overnamen te financieren. Tevens heeft GBL EUR 56 miljoen geïnd van PAI en Sagard die verschillende deelnemingen van de hand hebben gedaan. Ten slotte heeft GBL tijdens dezelfde eerste negen maanden voor een bijkomend bedrag van EUR 88 miljoen in 2012 vervallende converteerbare obligaties ingekocht, waarna het resterend saldo op de markt nog EUR 188 miljoen bedraagt.

Het aangepast netto-actief en de beurskoers van GBL per eind september 2011 bedragen respectievelijk EUR 66,04 en EUR 52,96, hetgeen toe te schrijven is aan het moeilijk beursklimaat.

Zie het origineel


Overeenkomstig IAS 28 (Investeringen in geassocieerde deelnemingen) en IAS 36 (Bijzondere waardevermindering van activa) moet in geval van een aanhoudende of aanzienlijke koersdaling van een deelneming waarop de vermogensmutatiemethode wordt toegepast een impairment test worden uitgevoerd op de geconsolideerde boekwaarde van de deelneming. Aldus heeft GBL de waarde van haar deelneming in Lafarge vergeleken met de gebruikswaarde en de beurswaarde tegen slotkoers. De gebruikswaarde wordt gedefinieerd als de geactualiseerde waarde van de verwachte toekomstige kasstromen (Discounted Cash Flow).

Deze methode wordt sinds 2008 coherent toegepast en heeft in 2008 reeds aanleiding gegeven tot een waardevermindering van EUR 1.092 miljoen, die in 2009 ten belope van EUR 650 miljoen werd teruggenomen.

De heruitvoering van deze impairment test op 30 september 2011, waarbij rekening werd gehouden met de op genoemde datum beschikbare informatie en in het bijzonder met een verslechterd economisch klimaat, heeft uitgewezen dat de geconsolideerde boekwaarde hoger is dan de gebruikswaarde. GBL is dus genoopt om een boekhoudkundige waardevermindering te nemen, waarbij de waarde van de deelneming in Lafarge in de geconsolideerde rekening (EUR 65,2 per aandeel) wordt teruggebracht tot het deel van GBL in het eigen vermogen IFRS van Lafarge per eind september 2011 (EUR 54,4 per aandeel). Die fractiewaarde ligt binnen de vork van de geraamde gebruikswaarden. Deze waardevermindering van EUR 10,8 per aandeel, weegt voor EUR 650 miljoen op het resultaat van het derde kwartaal 2011.

Eliminatie van dividenden

De nettodividenden van de (geassocieerde of geconsolideerde) operationele deelnemingen werden geëlimineerd. Het betreft een bedrag van EUR - 112 miljoen afkomstig van Lafarge en Imerys.


3. Geconsolideerd resultaat over 9 maanden (IFRS voorstelling)

Onderstaande tabel bevat de uitsplitsing van de resultatenrekening IFRS van GBL over drie sectoren:


- Holding: omvattende het moederhuis GBL en de dochtervennootschappen, met als voornaamste doel het beheer van deelnemingen en de niet-geconsolideerde of geassocieerde operationele vennootschappen.


- Imerys: omvattende de groep Imerys, een op NYSE-Euronext Parijs genoteerde Franse groep, die toonaangevende posities bekleedt in de vier sectoren waarin de groep actief is: Mineralen voor Keramiek, Vuurvaste Toepassingen, Slijpmiddelen & Gieterij, Performante & Filteringmineralen, Papier- & Verpakkingspigmenten en Materialen & Vuurvaste Steen.


- Private Equity: die enerzijds, onder de investeringsactiviteiten, de vennootschappen ECP, ECP II en ECP III, PAI Europe III en Sagard & Sagard II groepeert en anderzijds, onder de geconsolideerde operationele activiteiten, de operationele dochters van ECP III omvat (subgroepen ELITech, De Boeck en Benito).

Zie het origineel

Het resultaat over het derde kwartaal bedraagt EUR - 428 miljoen en omvat hoofdzakelijk de interimdividenden van GDF SUEZ en Total (EUR 151 miljoen), de resultaten van de geassocieerde en geconsolideerde operationele ondernemingen (EUR 106 miljoen) en de waardevermindering op Lafarge van EUR 650 miljoen.


5. Vooruitzichten voor het boekjaar 2011

Het leeuwenaandeel van de nettodividenden van de deelnemingen werd in de geconsolideerde resultaten per eind september 2011 opgenomen, inclusief de interimdividenden van GDF SUEZ en Total, niettegenstaande die pas in het vierde kwartaal zullen worden geïnd. GBL verwacht tegen het einde van het jaar nog het derde interimdividend van Total en het saldo van het dividend van Pernod Ricard te boeken.

Het geconsolideerd resultaat zal verder worden beïnvloed door de evolutie van de bijdragen van de (geassocieerde en geconsolideerde) operationele ondernemingen (Lafarge, Imerys en de private-equitypool), die zelf afhankelijk is van de conjunctuur, en door de schommeling van reële waarde van de financiële instrumenten en de eventuele waardeverminderingen/terugnemingen van waardeverminderigen op de portefeuille.

De jaarresultaten 2011 zullen bekendgemaakt worden op 6 maart 2012.

© 2002 GBL. Waarschuwing