Raad van State


vrijdag 4 november 2011
10.45 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Veldhoven van het bestemmingsplan 'Zonderwijk herziening Mira'. Het plan maakt het mogelijk dat winkelcentrum Mira in de wijk Zonderwijk geherstructureerd wordt. Zo worden er panden gesloopt en vindt er nieuwbouw van voorzieningen plaats. Verder wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Een Albert Heijn supermarkt is het vooral niet eens met de maximale vloeroppervlakte die het bestemmingsplan toestaat voor supermarkten. Daarom komt de supermarkt tegen het bestemmingsplan in (zaaknummer 201009680/1)
11.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Laarbeek van de bestemmingsplannen 'Bedrijventerrein Bosscheweg, deelgebied Wellestraat-Oost' en 'Bedrijventerrein Bosscheweg, deelgebied Wellestraat-West'. Beide plannen geven aan een gedempte waterloop op het bedrijventerrein een bedrijfsbestemming. Hierdoor kunnen de bedrijven die al op het terrein zijn gevestigd uitbreiden of verplaatst worden. Een aantal omwonenden en een investeringsbedrijf zijn het hier niet mee eens. Het bedrijf verzet zich ertegen dat een bouwvlak dichter bij zijn perceel aan de Bosscheweg komt te liggen. Enkele omwonenden vinden dat voor het bedrijventerrein niet twee, maar één bestemmingsplan had moeten worden opgesteld. Ook had de gemeenteraad volgens hen moeten beoordelen of een zogenoemde milieueffectrapportage moet worden opgesteld om de milieugevolgen voor de omgeving in kaart te brengen. Verder zijn zij het niet eens met de uitbreiding van een bouwstaalbedrijf die het bestemmingsplan mogelijk maakt. Bovendien vreest een van de omwonenden geluidsoverlast. Daarom komen de omwonenden en het investeringsbedrijf tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201011740/1 en 201010816/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leeuwarden van het bestemmingsplan 'De Zuidlanden, plandeel Wiarda'. Het plan maakt de bouw van ongeveer 300 woningen mogelijk in een nieuw buurtschap. Het buurtschap Wiarda wordt aangelegd ten zuidoosten van het dorp Goutum, tussen de Hounsdyk en de Drachtsterweg. Het gebied ligt ten zuidwesten van sportvelden en wordt nu nog gebruikt voor landbouw. Daarbij is het een belangrijk weidevogelgebied, aldus de gemeenteraad. Het bestemmingsplan maakt deel uit van een veel omvangrijker gebied ten zuiden van Leeuwarden, het nieuw te ontwikkelen stadsdeel De Zuidlanden, waarbinnen de bouw van ongeveer 6.500 woningen is gepland. De Vereniging van Dorpsbelang Goutum, Milieudefensie en een aantal inwoners van Goutum komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwisten de noodzaak van woningbouw. Voor de bouw van de woningen moet een gebied waar grutto's leven wijken. Het gebied dat de gemeenteraad als compensatie daarvoor heeft aangewezen, voldoet volgens hen niet. Ook zijn de inwoners bang voor wateroverlast omdat de waterstand wordt verhoogd. Verder moet de gemeenteraad beter motiveren waarom het plan volgens hem economisch uitvoerbaar is, aldus de inwoners en verenigingen. (zaaknummer 201102546/1)