Dienstenbond CNV

Nieuws

3 november 2011

Massaontslag ING is voor medewerkers `ijskoude douche in gure tijden'.

CNV roept op om motivatie achterblijvers goed in het vizier te houden

ING maakt vandaag bekend 2700 arbeidsplaatsen af te stoten, waarvan 700 flex en 2000 vast. Dit nieuws, dat helaas past in de grote rij aan ontslagronden die in de financiële wereld plaatsvinden, slaat desalniettemin voor de medewerkers in als een bom.

Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Voor de medewerkers is het een hard gelag. Zij hebben keihard meegewerkt aan veranderingen en aanpassingen binnen de bank in moeilijke tijden. De bank is nu weer gezond en maakt zelfs weer miljarden winst. Nochtans wil ING anticiperen op de onzekere economische en financiële omstandigheden. Maar doet dat vervolgens rücksichtloos. Voor de medewerkers een ijskoude douche in toch al gure tijden. Deze knalharde en omvangrijke ontslagronde doet de recent geïntroduceerde en veelgebezigde slogan `medewerkers als sleutel tot succes' in één grote klap te niet."

Wijze waarop en omvang waarin reorganisatie plaats vindt leidt tot demotivatie
Wat CNV Dienstenbond treft is de wijze waarop en de omvang waarin ING afscheid neemt van het personeel. Ike Wiersinga: "In één grote klap wordt van zo'n 10% van het totale personeelsbestand afscheid genomen, waar ING nu ook niet precies kan zien waar het over twee jaar staat. Wellicht grijpt dit veel te diep in op de werkprocessen en komt het klantbelang veel te veel onder druk te staan. Straks zijn er weer mensen en specialisaties nodig die dan in huis niet meer te vinden zijn."

Daarenboven signaleert CNV Dienstenbond dat er sprake is van groeiende demotivatie onder de achterblijvers door de grote onzekerheid en opeenvolgende ontslagronden. Er lijkt voor het personeel geen einde aan de ontslagen en reorganisaties te komen en het toekomstperspectief is ook nog eens uiterst onzeker.

Flexpool
Met het afscheid nemen van medewerkers op de kortere termijn dreigt voor de toekomst veel kennis en vaardigheden verloren te gaan. Daarom pleit CNV Dienstenbond voor de instelling van een interne flexpool voor de boventalligen. ING vangt met de flexpool twee vliegen in één klap. Zij biedt tijdelijk werk in de vorm van projecten en opdrachten voor boventalligen en bevordert tevens het behoud van kennis en vaardigheden van het eigen personeel voor ING.

Ike Wiersinga: "Medewerkers en hun kwaliteiten kunnen zo verbonden blijven aan ING. De flexpool zou voor een aantal mogelijk weer een opstap kunnen zijn naar ander werk binnen ING." Een interne flexpool voor boventalligen kan naar de mening van CNV Dienstenbond ook voor andere financiële instellingen een belangrijke aanvulling zijn op het totale HR-beleid in deze periode van grote reorganisaties.

Sociaal plan
Voor de medewerkers dient nog een sociaal plan te worden afgesloten. Het bestaande sociaal plan loopt dit jaar af. Wel heeft ING toegezegd voorzieningen te treffen voor goede werk-naar-werk regelingen. Het nieuwe Sociaal plan mag wat CNV Dienstenbond in ieder geval niet onder doen voor het huidige.