Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 3 jaar cel voor poging afpersing tijdens onbegeleid verlof

3 november 2011 - Ressortsparket Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 21-jarige man die op 30 september 2010 in Almere geprobeerd heeft met geweld een tas van een slachtoffer afhandig te maken.

Volgens het OM heeft de verdachte het slachtoffer geprobeerd te beroven. Toen dit niet lukte, heeft de verdachte het slachtoffer meerdere malen met een mes gestoken. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld.

De verdachte was op 30 september 2010 op onbegeleid verlof in het kader van een PIJ-maatregel (TBS voor jeugdigen). De advocaat-generaal (OM) sprak ter zitting van "een zorgwekkende situatie nu verdachte ondanks de PIJ-maatregel een dergelijk feit pleegt. De PIJ-maatregel heeft bij hem kennelijk niet het gewenste effect gehad". Om de maatschappij langere tijd tegen verdachte te beschermen, is een gevangenisstraf geëist.

De rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeelde de verdachte op 4 augustus 2011 tot drie jaar gevangenisstraf. De verdachte ging in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Uitspraak (naar verwachting) op 17 november 2011.