Gemeente Binnenmaas

Schoonmaakwerkzaamheden rondom sporthal De Groene Olifant

Afgelopen week zijn bij een inspectie die in het kader van de lopende onderzoeken is uitgevoerd aan de buitenzijde van sporthal De Groene Olifant in Mijnsheerenland kleine beschadigingen aangetroffen. Asbestdeskundig bureau AA&C heeft bij nader onderzoek geringe concentraties asbesthoudend materiaal aangetroffen rondom de sporthal. De directe omgeving van de sporthal wordt dan ook uit voorzorg tijdelijk afgezet om een gespecialiseerd bedrijf in de gelegenheid te stellen de asbestresten op te ruimen en de omgeving nader te inspecteren.

Afzetten en opruimen

Donderdagmiddag 3 november wordt een deel van de ruimte rondom de sporthal door de gemeente al afgezet uit voorzorg. De hoofdingang blijft bereikbaar en op donderdag en vrijdag kan er gewoon worden gesport.
Een gespecialiseerd bedrijf gaat zaterdag 5 november 2011 de vrijgekomen asbestmaterialen opruimen. Er zijn bij de inspectie vooral asbesthoudende kitresten aangetroffen.

Bij de bouw van de sporthal is destijds asbesthoudende kit gebruikt om de beplating aan elkaar te zetten. Door de druk van de platen en de veroudering van het gebouw wordt deze kit nu op sommige plaatsen naar buiten gedrukt. Het opruimen en schoonmaken neemt één dag in beslag. Nadat het gebied is schoongemaakt wordt het door een gespecialiseerd laboratorium vrijgegeven. Aansluitend worden direct reparatiewerkzaamheden aan de buitenbeplating uitgevoerd. Volgende week worden preventief alle kitnaden behandeld om te voorkomen dat er meer asbesthoudende materialen vrij kunnen komen.

Advies GGD

Nadat bekend werd dat er in de buitenruimte asbestdeeltjes zijn aangetroffen, is de GGD direct gevraagd advies uit te brengen over mogelijke risico's voor de volksgezondheid. Bij breuk van het hechtgebonden asbest kunnen er eventueel vezels in de lucht vrijkomen. Omdat het gaat om een buitensituatie zullen deze vezels met de wind worden meegenomen. De GGD stelt dat ook dat zich in tegenstelling tot een binnensituatie buiten geen risicovolle concentratie zal kunnen opbouwen. Het beetpakken van de aangetroffen asbestmaterialen of eventueel zelfs het inslikken via hand-mondcontact, vormt geen risico. Het risico van dergelijke asbestdeeltjes heeft alleen te maken met het inademen van vezels in de lucht.

Om te voorkomen dat asbestdeeltjes via bijvoorbeeld schoenzolen versleept kunnen worden, wordt mede op advies van de GGD direct een opruimactie in gang gezet. Ook worden maatregelen getroffen om het vrijkomen van meer asbesthoudend materiaal te voorkomen.