Syntens

Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal van ondernemer Kees Pater is vandaag, 3 november, tijdens de Energiedag in Arnhem gekozen tot het slimste bedrijf van Nederland in 2011. âHet bedrijf verdient niet de titel, de medewerkers hebben het verdiend. Zij hebben de regie in eigen hand genomen en daar ben ik apetrots op!â riep Pater na de bekendmaking. Koekjesbakkerij Veldt heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt: het aantal vaste medewerkers steeg tot 25 en de omzet is verdrievoudigd. Volgens de ondernemer komt dit vooral door het meedenken van medewerkers en doordat ze zelf in innovatieteams de oplossing regisseren.

Pater: âDegenen die het verschil gaan maken hier in de komende jaren, zijn de mensen achter de koekjes. Het is een genot om te zien hoe de mensen groeien, hoe ze opstaan in het bedrijf.â Syntens Innovatiecentrum organiseerde onder de noemer van MKB Krachtcentrale voor de tweede keer de wedstrijd het Slimste Bedrijf. Tijdens de finale kregen de bezoekers van de Energiedag op het industriepark Kleefse Waard in Arnhem de mogelijkheid uit vier voorgeselecteerde organisaties de favoriet te kiezen. Koekjesbakkerij Veldt behaalde veruit de meeste stemmen. In de finale stonden ook Liftintermediair uit Moordrecht, Bosch Scharnieren uit Doetinchem en Webdesigning uit Nijmegen.

Ingrediënten voor succes
De jury beoordeelde alle inzendingen op onderdelen als leiderschap, flexibilisering, zeggenschap van medewerkers en benutting van talent en vakmanschap nomineerden vier bedrijven. Deze jury bestond uit Jan Bommerez, Olga Plokhooij, Jan van Setten en Axel Jansen van Jazo Zevenaar, het slimste bedrijf van 2010. De jury werd voorgezeten door Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. Biesheuvel: âMKB-Nederland staat voor alle ondernemers in Nederland. We benadrukken graag de âbakker om de hoekâ of de kleine bouwondernemer, want juist daar kunnen innovaties en slimmer werken het verschil maken. Medewerkers betrekken, hun talenten gebruiken en deze ontwikkelen, leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit, omzet en winst. Slim werken is voor elke mkb-er een ingrediënt voor succes!â

Slimmer werken
Het winnen van de wedstrijd in 2010 heeft het metaalbedrijf Jazo Zevenaar geen windeieren gelegd. Betere projecten, betere klanten en een wachtlijst voor schaars technisch personeel zijn naast veel publiciteit een groot gewin volgens de ondernemer Axel Jansen. De verkiezing âSlimste bedrijf van Nederlandâ en de Energiedag werden georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum en zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van het Actieplan Arbeidsveiligheid.