FNV Bondgenoten

Meer veiligheid, scholing en loon met cao-akkoord tankstations en wasstraten


* 01-11-2011

* Caroline Weber (voorlichter)

* 1 reacties

FNV Bondgenoten en werkgeversorganisaties BETA en BOVAG hebben een cao principeakkoord bereikt. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over scholing, het verbeteren van de veiligheid op tankstations en de werknemers krijgen een eenmalige uitkering en vier procent loonsverhoging in 26 maanden.

Albert Kuiper, bestuurder FNV Bondgenoten: "Gezien de zeer negatieve inzet van de werkgevers, zijn we tevreden. Het waren taaie onderhandelingen, omdat ze maar niet van de nullijn wilden afstappen. Gelukkig is de negatieve spiraal uiteindelijk doorbroken en hebben we vier procent loonsverhoging af kunnen spreken. Bovendien zijn er geen verslechteringen geaccepteerd. Terecht, want al die mensen op tankstations en wasstraten zorgen ervoor dat wij snel en fatsoenlijk geholpen worden. Een stuk waardering is voor hen erg belangrijk. Daarnaast is veiligheid een belangrijk item waarover afspraken zijn gemaakt, voor de medewerkers en de klanten."

Veiligheidskooi

Er starten studies om te kijken hoe de veiligheid in en om tankstations verbeterd kan worden, bijvoorbeeld naar cameratoezicht bij het afsluiten van het tankstation tussen 21.00-06.00 uur. Het eerder gebruikmaken van de veiligheidskooi wordt door de partijen bij de werkgevers en werknemers onder de aandacht gebracht. Vanaf 2012 moet ieder tankstation een bedrijfshulpverlener (BHV'er) hebben.

Persoonlijke ontwikkeling

In de cao is ook aandacht voor scholing. Kuiper: "Iedere werknemer die dat wil kan een Persoonlijk Ontwikkeling Plan volgen. Werknemers kunnen ook een opleidingsvergoeding voor een passende studie krijgen uit het scholingsfonds."

Onzeker werk: gelijk werk, gelijk loon

Voor uitzendkrachten is afgesproken dat zij voor gelijk werk, gelijk loon krijgen als vaste krachten vanaf dag 1. De werkgevers van tankstations en wasstraten gaan voor de inzet van uitzendkrachten alleen nog maar in zee met NEN-gecertificeerde en geregistreerde SNA (Stichting Naleving Arbeidsbureaus) uitzendbureaus. Indien er geen SNA keurmerk is, zal het uitzendbureau tenminste schriftelijk moeten aantonen dat het de bepalingen van de CAO Tankstations- en Wasbedrijven volgt. Dit laatste geldt evenzo indien bedrijven onderling personeel inlenen. Bedrijven die zich daar niet aanhouden worden aangepakt door de uitzendcao-politie voor naleving.

Vakantiedagen sparen

Over vakantiedagen is de mogelijkheid afgesproken om maximaal dertien keer de bovenwettelijke vakantiedagen (65 dagen) op te sparen, die niet vervallen of verjaren. Er wordt jaarlijks een moment van afstemming ingebouwd tussen werkgever en werknemer om de bestemming van het vakantiesaldo te bespreken.

Ledenraadpleging

De looptijd van de cao is van 1 september 2011 tot en met 31 oktober 2013. De werknemers krijgen een eenmalige uitkering van 75 euro in december 2011. En loonsverhogingen van 2% per 1 mei 2012, 1% per 1 februari 2013 en 1% per 1 september 2013. Er werken ongeveer 17.000 werknemers op tankstations en bij de wasstraten. Het principeakkoord wordt definitief als de leden van FNV Bondgenoten die werken op tankstations en wasstraten instemmen.