Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 november 2011

Kamervragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) over het vrijwillige mobiliteitsplan voor leerkrachten in krimpgebieden "in beweging"

aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


* Heeft u kennis genomen van het project "in beweging" van het Personeelscluster Oost Nederland (PON)?


* Hoe beoordeelt u dit initiatief dat vanwege de terugloop in Oost Nederland van werkgelegenheid voor leerkrachten in het Primair Onderwijs is opgezet om vrijwillige mobiliteit te stimuleren en om gedwongen ontslagen te voorkomen?


* Hoe beoordeelt u de positieve resultaten die in het afgelopen jaar zijn geboekt?


* Is de informatie juist dat, na een verkennend gesprek met uw ministerie over het ondersteunen van het project, de initiatiefnemers door OCW zijn doorverwezen naar het Participatiefonds?


* Bent u met ons van mening, dat de samenwerking binnen het project "in beweging" de uitgaven van het Participatiefonds verlaagt doordat ontslaguitkeringen worden voorkomen?


* Bent u met de PvdA eens, dat een investering in een project zoals "in beweging" zich terug verdient door minder gedwongen ontslagen en meer arbeidsparticipatie van leerkrachten?


* Bent u bereid financiële ondersteuning vanuit het participatiefonds aan preventieve en kostenbesparende projecten, zoals het project "in beweging", te bevorderen? Zo nee, waarom niet?


* Wanneer en voor welke omvang kan het project "in beweging" voor financiële ondersteuning in aanmerking komen?