Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, 19 oktober 2011

Eybler en Mozart door Capella Brabant en Concerto Barocco Brabant Bosch Requiem 2011 in Sint-Jan

In de Sint-Janskathedraal klinkt op vrijdag 4 november voor de tweede keer Bosch Requiem. Uitgevoerd wordt het Requiem van Joseph Eybler (1765-1846). Deze Weense componist genoot in zijn tijd groot aanzien en was nauw bevriend met vakgenoten als Haydn en Mozart. Voorafgaand aan de uitvoering van Eyblers compositie wordt Maurerische Trauermusik (KV 477) van Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) ten gehore gebracht. Dit jaar zijn de uitvoerende gezelschappen Capella Brabant en Concerto Barocco Brabant, onder leiding van dirigent Marc Versteeg. De solisten zijn Nicola Mills (sopraan), Maaike Poorthuis (alt), Robert Luts (tenor) en Harry van der Kamp (bas).

Bosch Requiem is onderdeel van de meerjaren manifestatie Jheronimus Bosch 500. Met dit klassieke concert gedenkt 's-Hertogenbosch jaarlijks Jheronimus Bosch, zoals de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap de schilder bij zijn overlijden in 1516 herdacht.

Ter gelegenheid van Bosch Requiem wordt elk jaar een essay geschreven en voorgedragen. Dit keer is prof. dr. Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, hiertoe bereid gevonden.

Het concert in de Sint-Jan begint om 19.30 uur en duurt 90 minuten. Voorafgaand aan Bosch Requiem bespeelt stadsbeiaardier Joost van Balkom van 18.45 tot 19.00 uur het historische beiaard van de Sint-Janstoren. Het beiaardconcert wordt afgesloten met de wereldpremière van de compositie Signaal van Max van Platen (1996), vertegenwoordiger van de jongste generatie Nederlandse componisten. Het beiaardconcert is in de stad te volgen en tevens op beeldschermen in de Sint-Janskathedraal te zien. In de kathedraal geeft Jacques van den Dool om 19.00 uur een kort orgelconcert. Van den Dool speelt orgelmuziek van Schubert en Mozart.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.bosch500.nl. Er zijn plaatsen van E 15 en E 12,50, inclusief programmaboekje.
---

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.
---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht