Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meer doen met Levensverhalen

Alkmaar 1 november - Op vrijdag 4 november vindt een netwerkbijeenkomst plaats van het project Tijd voor Toen Zaanstad. De bijeenkomst heeft als thema Levensverhalen. Hoe kun je levensverhalen verzamelen? Wat kun je er daarna nog meer mee? Hoe kun je mensen de herinnering laten herbeleven? Wie heeft belang bij de verhalen van voorgaande generaties?


Tijd voor Toen

Tijd voor toen zet lokaal erfgoed in om bij bewoners van de verzorgingscentra in de gemeente Zaanstad herinneringen los te maken, deze vast te leggen en te delen met medebewoners, familie en verzorgers. Diverse thema's van het project zijn inmiddels verspreid over bijna alle verzorgingscentra van Zaanstad, waar enthousiast gewerkt wordt met de reminiscentiekisten. Daarnaast kunnen bewoners genieten van kleine tentoonstellingen, archieffoto's, lezingen en filmpresentaties. De thema's wisselen per kwartaal en de activiteiten variëren per zorgcentrum.

Deelnemende erfgoedinstellingen
Zaanse erfgoedinstellingen dragen bij aan het project door hun expertise, erfgoedbronnen of collectieonderdelen in te zetten. Erfgoedinstellingen kunnen door middel van oral history immaterieel erfgoed verzamelen en toevoegen aan hun collectie. Op dit moment zijn het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaans Museum, het Hembrugmuseum, de Historische Vereniging Wormerveer en de Oudheidkamer Oostzaan betrokken bij het project. De Gemeente Zaanstad is opdrachtgever.

Bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst op 4 november zal o.a. naar voren komen wat op dit moment in de zorgcentra gedaan wordt met levensverhalen, welk belang het gemeentearchief heeft bij verhalen en welke vormen er zijn om levensverhalen te ontsluiten. De bijeenkomst wordt bijgewoond door activiteitenbegeleiders van diverse verzorgingscentra en medewerkers en vrijwilligers van diverse Zaanse erfgoedinstellingen. Ook wethouder Leny Vissers-Koopman zal aanwezig zijn. De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de Cultuurcompagnie Noord-Holland en het Evean Erasmushuis.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht