Ingezonden persbericht

't Barre land speelt De eenzame weg of de egoïsten
van Arthur Schnitzler (1862 - 1931)

- mijn potlood is gebroken. het is zwoel en tochtig - ik heb in de zak van mijn jasje een valse lire teruggevonden - waarvan ik dacht dat ik die allang per ongeluk had uitgegeven. - lawaai op straat. - het kamermeisje haat me. - beneden een vlot pianostukje - gemeenschappelijk uitstapje om half vijf. - overbodigheid, buikpijn en afstomping. - het potlood is geslepen - maar al het andere duurt voort. - (Florence, 16.4.904, Arthur Schnitzler)

Na het dansante trio Anatol en de het monologiserende duet lt. Gustl - mej. Else voegt toneelspelersgezelschap 't Barre Land dit najaar weer een Schnitzler toe aan haar repertoire: de vijf-acter De eenzame weg of de egoïsten. Met het voltallige ensemble van 't Barre Land en gast Ellen Goemans. Een weerzien van oude vrienden, voorbijgangers in elkaars leven en een samenspraak van oost-indische gesprekken, onder het motto: "Veel bekennen betekent meestal een arglistiger bedrog dan alles verzwijgen." 't Barre Land is van mening dat Schnitzler één der lichtvoetigen is, dat zijn stukken tragi-komedies zijn, en dat ze als zodanig opgevoerd dienen te worden. Er is een grote kans dat 't Barre Land het oeuvre van Schnitzler blijft ensceneren zo lang het gezelschap bestaat - evenals het repertoire van Tsjechov, Beckett en Perec.

In 1900 noteerde Schnitzler als mogelijk thema voor een stuk:

'Vrijgezellen. te schilderen: iemand die altijd van zich liet houden, niets teruggaf en de mensen alleen gebruikte. Nu zijn grote eenzaamheid, grenzend aan vertwijfeling. Hij wil trouwen, zelfs als hij vermoedt dat ze hem zal bedriegen. Maar hij heeft nog iemand. Zijn vriend: "Ik weet zelf eigenlijk niet waarom ik je altijd zo graag heb gezien."'

Datzelfde jaar maakte hij een aantekening om een ander thema uit te werken:

'De echte vader vindt zijn zoon, wonend bij iemand die de zoon voor zijn vader houdt. Jaloers, vertelt hij het aan de zoon. Maar de zoon houdt zo van zijn pleegvader, dat hij, uit angst dat de pleegvader achter de waarheid komt, de echte vader doodt.'

In 1903, tijdens een vakantie in Lugano, voegt hij de twee thema's samen onder de werktitel De egoïsten. Op 13 februari 1904 vindt in Berlijn de eerste opvoering plaats van het stuk als De eenzame weg.

't Barre Land speelt Goethe, Schnitzler, Kraus, Shakespeare en meer. Samen met maatschappij discordia en andere toneelspelers wordt onder de naam De Veere maandelijks repertoire uit de lijst van 33 toneelstukken met oa Kraus, Herzberg en Tsjechov gebracht. Voor de komende maanden staan De President van Thomas Bernhard, Der Theatermacher van Thomas Bernhard en Mademoiselle de Belle Isle van Alexandre Dumas Père op de rol.

Agendagegevens:
Titel: De eenzame weg of de egoïsten
Auteur: Arthur Schnitzler
Vertaling: In een nieuwe eigen vertaling uitgegeven door De Nieuwe Toneel bibliotheek.
Spel: Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Anouk Driessen, Ellen Goemans, Martijn Nieuwerf, Ingejan Ligthart Schenk
Perspremiere: 23 november Theater Kikker Utrecht

Speellijst:
4, 5 november 20:30 uur, Monty, Antwerpen, +32 3 2389181, www.monty.be
11, 12 november 20:30 uur, Theater a/h Spui, Den Haag, 070 3465272, www.theateraanhetspui.nl
22 t/m 26 november 20:30 uur, Theater Kikker, Utrecht, 030 2319666, www.theaterkikker.nl
13 t/m 17 december 21:00 uur, Theater Frascati, Amsterdam, 020 6266866, www.theaterfrascati.nl
23, 24 december 20:00 uur, de Toneelschuur, Haarlem, 023 5173910, www.toneelschuur.nl
Meer infomatie: www.barreland.nl