Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam I oktober 2011

Internationaal Storytelling Festival Amsterdam 2011 Ontdekkingsreizen

Van vrijdag 4 t/m zondag 6 november 2011 vindt het vierde Internationaal Storytelling Festival Amsterdam plaats. Uitvalsbasis is opnieuw de Amsterdamse NDSM-werf, maar net als afgelopen jaar vinden er ook voorstellingen plaats op andere plekken in de stad, zoals in de Centrale Bibliotheek en in Maison Descartes. Internationale gasten zijn: Ben Haggerty, Cat Weatherill, Theresa Amoon en Fred Versonnen. Wijnand Stomp, Anne van Delft, Godfried Beumers, Nico de Verhalenman en anderen verdedigen de nationale verteleer.

Na drie edities heeft Internationaal Storytelling Festival Amsterdam een vaste plaats in het Amsterdamse festivalaanbod. Ook binnen het (inter)nationale storytelling veld heeft het festival inmiddels een naam opgebouwd.

Het doel van het festival is een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de vertelkunst in Nederland en de groei van de aandacht daarvoor.

Voor 2011 hebben we het thema ontdekkingsreizen gekozen. Met dit thema borduren we voort op de internationale en cultureel diverse lijn die we de afgelopen jaren hebben uitgezet, door bewust te zoeken naar vertellers die verhalen vertellen van overal ter wereld.

'Reizen' is een gegeven dat in veel verhalen een belangrijke rol speelt. Verhalen gaan immers vaak over ontwikkeling, die gesymboliseerd wordt door een reis die de hoofdpersonage maakt. Een reis van de ene situatie naar de andere, een reis waarin kennis, ervaring en inzicht wordt opgedaan. Het vertellen van verhalen moet ook voor het publiek een ontdekkingsreis zijn. Door verhalen te horen over mensen en gebieden die het publiek nog niet kent, maakt het een reis door het hoofd, een reis die de fantasie prikkelt en een beroep doet op de creativiteit van de luisteraar.